Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

ALMEDALSVECKAN Begreppsförvirring i hyresdebatt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

"Marknadshyror EU-vägen" löd rubriken för Hyresgästföreningens debatt på onsdagseftermiddagen, men det stod snabbt klart att huvudkombatanterna - Hyresgästernas ordförande Barbro Engman och Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson - inte talade om samma sak.

Bakgrunden är att Fastighetsägarna via sin europeiska paraplyorganisation European Property Federation anmält de svenska kommunernas stöd till sina bostadsbolag till EU-kommissionen. Man menar att detta strider mot regeln om statsstöd och att det snedvrider konkurrensen.

Per-Åke Eriksson upprepade gång på gång att anmälan bara syftade till att korrigera eventuella felaktigheter i konkurrensförhållandet men Hyresgästföreningen tolkar agerandet som en frontalattack mot bruksvärdessystemet och menar att resultatet kan bli att EU tvingar Sverige att införa marknadshyror. Eriksson fick slå ifrån sig.

- Jag tror att, om vi skulle få rätt i EU-kommissionen, skulle vi få en tillämpning av bruksvärdessystemet som det var tänkt från början.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.