Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Amortering lika för alla minskar bostadsbyggandet"

”Ett tvingande amorteringskrav, lika för alla, kommer att motverka de bostadspolitiska målen om att öka nyproduktionen av bostäder. Detta kommer främst att drabba hushåll med lägre inkomster”, skriver Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier med anledning av Finansinspektionens senaste besked i amorteringsfrågan.

Publicerad: 19 maj 2015, 10:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

amorteringskravamorteringskrav

Nyligen beslutade Finansinspektionen (FI) att inte gå vidare med förslaget på amorteringskrav. Det är något vi välkomnar. Det skapar tid att i lugn och ro nu begrunda vilka åtgärder som i stället bör vidtas. För FI:s bakomliggande skäl - att minska svenska hushålls skuldsättning – må vara vällovliga, men medicinen är fel. Ett amorteringskrav skulle med all sannolikhet minska bostadsbyggandet och spoliera målet om minst 250 000 nya bostäder till år 2020. Därmed riskerar situationen snarare att förvärras, skriver Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Bostadsbyggandet är direkt beroende av hushållens efterfrågan. Ett tvingande amorteringskrav, lika för alla, kommer att motverka målet att öka nyproduktionen av bostäder. Det drabbar främst hushåll med lägre inkomster. En ny undersökning vi låtit göra visar att 20 procent av de kapitalsvaga hushållen sannolikt tvingas avstå från att köpa ny bostad. Effekterna blir störst bland de äldre. För hushåll som redan står utanför bostadsmarknaden riskerar amorteringskravet att försvåra situationen ytterligare. Dessutom riskerar ett tillfälligt högt bostadsbyggande att vika nedåt, något som kan förstärkas kraftigt om hushållens finansiella tillgångar urholkas, exempelvis genom ett börsfall eller stigande räntor.

FI:s skäl till ett amorteringskrav är vällovligt – man vill öka hushållens motståndskraft mot störningar och minska risken att Sveriges ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden. Men konsekvensanalysen av förslaget är allt för bristfällig, inte minst dess påverkan på bostadsmarknaden.

Vad FI bortser ifrån är att priserna drivs upp som en följd av bristerna i dagens bostadsmarknad. Ett bristfälligt utbud och en allt för svag rörlighet på marknaden, kombinerat med en kraftig urbanisering har lett fram till en stark prisutveckling, inte minst i storstäderna. Det löses inte med ett tvingande amorteringskrav. Vad Sverige behöver är en fungerande bostadsmarknad, med fler bostäder. Det skulle i sin tur hålla tillbaka prisutvecklingen och dämpa de svenska hushållens skuldsättning.

FI har gjort klart att man nu avvaktar tills myndighetens mandat att ta fram regler på området är förtydligade. Det är bra. Det ger tid för en djupare analys och en chans att undvika dramatiska åtgärder med allvarliga konsekvenser. För det första bör en grundlig konsekvensanalys göras av vad ett amorteringskrav skulle innebära för rörligheten på bostadsmarknaden och efterfrågan på nya bostäder. Samtidigt bör fokus ligga på att ta fram åtgärder som löser grundläggande problem som gör att vi idag inte har en fungerande bostadsmarknad. Konkret handlar det om att vad man kan göra för att öka bostadsutbudet, säkerställa efterfrågan och trygga rörlighet i beståndet.

Nu är tid för politiker, myndigheter och branschaktörer att gemensamt möta de verkliga utmaningar som finns vad gäller skuldsättning och bostadsmarknaden. Tillsammans kan vi skapa en tryggare ekonomisk situation och en fungerande bostadsmarknad.

Ola Månsson, vd  Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News