Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Använd byggarnas överkapacitet för att klara Sveriges miljömål"

Byggbolagen permitterar anställda samtidigt som Sverige har svårigheter att hinna bemöta de nya miljömålen. Här finns möjligheter, menar Alfa-Lavals tidigare forskningschef Eero Erma, till samordning för att använda en del av resurserna till nyttiga investeringar.

Publicerad: 1 september 2010, 07:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I dagens krissituation finns det faktiskt goda möjligheter att lönsamt använda byggbolagens överkapacitet för att snabbare än tänkt bemöta de miljömål som Sverige har accepterat.

En väsentlig möjlighet är att sätta som mål att alla mindre nya bostads- och industriområden som planeras ska vara självförsörjande beträffande el, värme och komfortkyla. Och sedan fortast möjligt sätta i gång och bygga ett antal av de nya områden.

För att uppnå målsättningen måste man ta teknisk lösning från länder som länge har haft dyr el och därför har varit tvungna att hitta en lönsam lösning för kombinerad grön el- och värmeproduktion. I Mellan- och Sydeuropa används så kallade ORC- kraftvärmeverk med flis som bränsle för 0.5 - 2.1 megawatt elproduktion och för 2.6 - 9.6 megawatt värmeproduktion vid 90 grader celsius som centralenhet för bostadsområden och sågverk. Totalverkningsgraden el plus 90 graders värme är cirka 98 procent vilket ger hög lönsamhet. Över 100 sådana kraftvärmeverk finns installerade som baslast och producerar el under större delen av året. Den äldsta från 1999 har gått över 60 000 timmar med 97 procents tillgänglighet.

Sverige har tidigare haft så billig el att det inte har lönat sig att anstränga sig för miljöns skull. Nu måste vi vidta snabba åtgärder.

Förslag till lönsamt utnyttjande av byggbolagens överkapacitet:

1. Staten ställer höga miljö- och lönsamhetskrav för nya bostads- och industriområden vars byggande kan tidigareläggas med lån från statens stödmedel.
2. Alla kommunerna inventerar sina planer att bygga nya bostads- och industriområden, väljer ett eller två förslag till några byggbolag.
3. Byggbolagen analyserar lönsamheten och miljövänligheten för ett antal förslag från kommunerna och söker lån från staten till de områden där byggbolaget kan garantera att statens krav kan uppfyllas.
4. I dagens krissituation bör det vara möjligt att snabbt få alla tillståndsärenden behandlade (vilket normalt kunde ta åratal) och komma i gång med byggandet av nya områden i accelerande takt.

Resultatet blir ett lönsamt steg mot uppfyllande av miljömålen och meningsfull användning av byggbolagens överkapacitet. I annat fall försenar finanskrisen möjligheterna att uppnå miljömålen och stora onödiga permitteringar måste göras trots att staten har reserverat stödmedel för att dämpa krisen.

Eero Erma

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News