Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Är konsumenten beredd att betala mer för en miljömärkt bostad?"

Det kostar att utveckla en mer miljövänlig produktion av bostadshus, men vad har byggbranschen egentligen för alternativ? skriver Johnny Kellner, teknik- och miljöchef, Veidekke Sverige. Efter noggrann granskning har Veidekkes lågenergihus Tellhus blivit godkänt för Svanenmärkning och skribenten hoppas på att fler bostadsproducenter ska anpassa sin produktion till Svanens kriterier.

Publicerad: 2 maj 2011, 10:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Efter ett år av tufft och men målmedvetet arbete har Veidekkes lågenergihus Tellhus fått Svanens miljöcertifiering. Kraven på en god inomhusmiljö betraktas i dag av beställare och kommuner som ett rent hygienvärde. Bland allmänheten är Svanenmärket hittills mest kopplat till tvätt- och diskmedel, papper och enstaka produkter. För att Svanenmärka ett flerbostadshus är naturligtvis komplexiteten oändligt mycket större. Svanen är en av få av miljömärkningar på marknaden som även bostadskonsumenten känner sig väl bekant med och som har ett starkt varumärke i Norden. Det första Svanmärkta flerbostadshuset har inflytning redan i år.

Ett Svanenmärkt flerbostadshus kännetecknas av stora krav på miljön under hela tillverkningsprocessen, från använda råvaror till den färdiga byggnaden. Byggprodukter och kemiska produkter har kontrollerats så att de inte innehåller miljöfarliga och hälsoskadliga ämnen. Förutom en låg påverkan på miljön och klimatet ska byggnaden också ha en låg energianvändning och en god inomhusmiljö. Svanen ställer också stora krav på byggprocessen så att till exempel fukt inte byggs in i huset. Genom den noggranna granskningen och krav på minimering av oönskade kemikalier och emissioner är ett Svanenmärkt hus naturligtvis en god bostad även för astmatiker och allergiker. Ett flerbostadshus som är bra för allergiker är ju självklart bra för alla människor.

Processen att bli Svanenmärkta har inneburit att Veidekke blivit granskade i sömmarna under lång tid och tvingats utveckla både processer och rutiner för att klara högt ställda miljö- och energikrav. Tellhus-konceptet som nu klarar Svanens miljökrav har också som mål att halvera utsläppen av både den totala energianvändningen och utsläpp av koldioxid. Svanen tar ännu inte upp utsläpp av växthusgaser som ett kriterium under själva byggprocessen.

Att ta steget att ligga i framkant innebär att Veidekke till att börja med får ta på sig en del utvecklingsarbete och därigenom vissa merkostnader. Det är en del av priset men det är en god investering för framtiden. Vad har byggbranschen egentligen för alternativ? Inom ett par år kommer förhoppningsvis övriga bostadsbolag anpassa sin produktion till Svanens kriterier till en bättre inomhusmiljö.

Arbetet med certifieringen har medvetet bedrivits helt internt inom utan inblandning av externa konsulter eller andra utomstående experter. Vi har velat visa att certifieringsarbetet har kunnat genomföras av miljökunniga och engagerade medarbetare.

En nyligen genomförd Sifoundersökning i Dagens Industri visar att sju av tio svenskar skulle välja en Svanenmärkt bostad framför en som inte är det. Kunderna är också beredda att betala 10 procent mer för en sådan bostad. Naturligtvis visar inte en Sifoundersökning hela sanningen. Men att värdesätta en Svanenmärkt bostad till en viss ökad betalningsvilja är nog ändå realistiskt. Det är emellertid inte förrän vid ett skarpt läge som vi vet säkert om konsumenten verkligen är beredd att betala mer eller anser att en miljömärkt bostad i dag är en självklar hygienfaktor för en bostad.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.