Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Återställ Rot-avdraget till 50 procent nu!

Publicerad: 17 maj 2021, 14:25

Under år 2020 så köpte nästan 1,1 miljoner svenskar ROT tjänster av 59 000 företag.

Foto: Byggindustrin

Ett återställt Rot-avdrag till 50 procent skulle ge flera positiva effekter för samhället samtidigt. Bidra till byggsektorns omställning till grönt och hållbart byggande, skapa fler arbetstillfällen i byggsektorn samt minska svart arbetskraft, skriver Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna och Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.


Ämnen i artikeln:

ROT-avdragInstallatörsföretagenOla Månsson

Under år 2020 så köpte nästan 1,1 miljoner svenskar ROT tjänster av 59 000 företag. Genom att återställa Rot-avdraget till 50 procent så skapar vi nya och välbehövliga jobb inom byggsektorn och kan samtidigt påskynda den gröna omställningen.

Bidra till grön omställning

Under pandemin så har intresset för att renovera och bygga om bostaden ökat. Rot-avdraget har använts av personer i alla Sveriges 290 kommuner och det fördelar sig relativt jämt mellan storstad och landsbygd, med ungefär 10 procent av befolkningen som genomför byggprojekt, enligt statistik från Skatteverket. 

Vi anser att det är ett bra läge att genomföra förändringar nu. Bostadsmarknaden behöver ställa om till ett mer grönt och hållbart byggande och samtidigt skapa nya välbehövliga arbetstillfällen inom byggsektorn. Vi behöver en välbehövlig knuff i rätt riktning för byggsektorn och kan snabba på den gröna omställningen inom sektorn, genom att återställa Rot till 50 procent.

Vi behöver en välbehövlig knuff i rätt riktning för byggsektorn och kan snabba på den gröna omställningen inom sektorn, genom att återställa Rot till 50 procent.

Vi ser Rot som en bra möjlighet till en grön omställning, det visar även det utvecklade ”gröna Rot” för installation av solceller och laddstolpar. Detta skulle också efter pandemin vara en smart återstart av Sverige för att få ett mer energieffektivt och hållbart samhälle.  Vi behöver fler klimatsmarta lösningar och energieffektivisera både nyproduktion och befintliga fastigheter för att nå våra klimatmål. Förslag för att få till en grön omställning med Rot-avdraget skulle kunna vara att: 

Man använder produkter som har klimatdeklaration

Man använder byggprodukter som finns klassade i ett befintligt miljöbedömningssystem.

Man uppmuntrar till åtgärder som energieffektiviserar fastigheter.

Skapa fler jobb

I början av pandemin så gav Byggmaterialhandlarna HUI Research, i uppdrag att räkna på sysselsättningseffekter för ett återställt Rot-avdrag. En höjning av bidragsdelen från dagens 30 procent till 50 procent av arbetskostnaden, samt ett höjt takbelopp från 50 000 kronor till 100 000 kronor per person och år, skulle kunna skapa ytterligare 7 500 heltidsarbeten inom bygg- och installationssektorn. ROT är en bevisat jobbskapande reform, ett återställande av avdraget skulle skapa tusentals vita nya jobb och öka konkurrensen.

Rot-avdraget infördes i Sverige redan år 1993 som en åtgärd för att minska förekomsten av hushållens köp av svart arbetskraft inom byggsektor. Sedan dess har Rot-avdraget justerats när det gäller avdragsnivå och vilken typ av tjänster som ingår. Inför 2016 så sänktes avdraget från 50 procent till nuvarande nivå på 30 procent. Ekonomistyrningsverket, ESV, bekräftar att reformen fungerat och avrådde regeringen från en sänkning tidigare då de såg en risk för ökat svartarbete. 

Schysstare konkurrens

I dag får den som äger småhus eller har en bostadsrätts-/ägarlägenhet en skatterabatt upp till 50 000 kronor per person och år. Skatterabatten är 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms. Detta gäller för arbetskostnaden för alla reparationer, om- och tillbyggnader i småhus samt arbete på tomten i samband med ledningsdragning. För bostadsrätter och ägarlägenheter godkänns bara arbetskostnader för de delar av lägenheten som den boende har ansvar för.

I dag när arbetsmarknaden är oviss och många är oroliga över varsel och arbetslöshet är risken stor att svartjobb ökar.

I dag när arbetsmarknaden är oviss och många är oroliga över varsel och arbetslöshet är risken stor att svartjobb ökar. Svartjobb snedvrider inte bara konkurrensen på arbetsmarknaden och riskerar att slå ut seriösa företag. Det innebär också att ofta redan utsatta människor utnyttjas genom osäkra arbetsvillkor.

Byggbranschen står i dag för 10 procent av Sveriges BNP och är den enskilt största sektorn i och en viktig motor i svensk ekonomi. Genom att återställa Rot till 50 procent så får uppnår vi flera positiva effekter samtidigt. Ställer om byggsektorn till grönt och hållbart byggande, skapar fler arbetstillfällen i byggsektorn samt minskar svart arbetskraft. 

Monica Björk, vd Byggmaterialhandlarna

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

 

 

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.