Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

“Att enbart fokusera på koldioxid räcker inte”

Debatten mellan Sveriges Träbyggnadskansli och Svensk Betong fortsätter. ”Susanne Rudenstam på Sveriges Träbyggnadskansli påstår att Svensk Betong lägger ut dimridåer när det gäller betongens klimatpåverkan. Det är ett märkligt påstående. Vi tar frågan på största allvar,” skriver Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong.

Publicerad: 28 november 2014, 16:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I ett debattinlägg i Byggindustrin nummer 34 den 14 november påstår Susanne Rudenstam på Sveriges Träbyggnadskansli att Svensk Betong lägger ut dimridåer när det gäller betongens klimatpåverkan. Det är ett märkligt påstående.

Vi tar frågan på största allvar, det finns knappast en artikel eller rapport från vår bransch där vi inte lyfter den frågan. Vi utgår från livscykelperspektivet och det är självklart att byggprocessen ingår.

Betongbranschen har fokus på att minska koldioxidutsläppen och företagen har löpande redovisat förbättringar som skett alltsedan 1990. Men att enbart fokusera på koldioxid räcker inte, det finns fler viktiga faktorer i de nationella miljömålen, till exempel påverkan av inbyggda material, biodiversitet, giftiga material samt inte minst hållbarheten i det byggda.

Vi är glada att energianvändningen i nybyggda hus sänkts kraftigt men det har fortfarande stor betydelse hur till exempel lufttätheten i en byggnad håller över tiden, det påverkar både energianvändningen och klimatpåverkan. Viktigt är också kvalitetsegenskaper som beständighet, ljud och brand samt hur de förändras med tiden.

Rudenstam säger sig inte vilja utse ett ”vinnande material” men vill samtidigt göra gällande att trä generellt skulle vara bättre än andra byggmaterial ur klimatsynpunkt. Det går inte ihop. Vi hävdar att det inte finns något vetenskapligt stöd för att det ur klimatsynpunkt skulle vara ”bäst” att bygga flerfamiljshus i trä.

Nya studier med LCA-beräkningar visar att resultatet är beroende av projektets förutsättningar, förutom materialval har transporterna stor betydelse, liksom behovet av underhåll under husets livlängd. Det finns många aspekter som måste tas med vid en jämförelse.

Avgörande för ett mer hållbart byggande är därför att hela byggbranschen kan utveckla och enas om tillförlitliga utvärderingsmetoder som hjälper oss att välja bra lösningar och material för varje enskilt projekt.

Positivt är att det finns exempel på sådana projekt, till exempel Robust LCA projektet drivet av IVL Svenska Miljöinstitutet.  För vi har varken tid eller råd att låta miljöargument baserade på enskilda faktorer eller på beräkningsmetoder som ”gynnar” ett specifikt material bli slagträn i kortsiktig marknadsföring.

Tyvärr har vi hamnat där i dag. Vi måste ta ett större ansvar än så, annars finns en stor risk att både miljön och vi själva blir förlorare.

Rudenstam efterfrågar fakta om betongens egenskaper. Det är vår tids mest använda byggmaterial och kunskapen är enormt stor. Nu handlar det om att tillämpa den ur hållbarhetsperspektivet och vi jobbar ständigt med nya studier och beräkningsverktyg samt informationsspridning i form av rapporter, artiklar och seminarier.

Ett exempel på en omfattande faktasamling är fyra vägledningar om hållbart byggande med betong, en för vart och ett av miljöcertifieringssystemen Greenbuilding, Leed, Breeam och Miljöbyggnad. De finns tillgängliga för alla och kan laddas ner gratis från www.betongforeningen.se.

Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.