Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Bättre återhämtning med modern utrustning"

Svenska företag måste investera smart för att möta återhämtningen på svensk byggmarknad. Det skriver Gunnar Skagerlind, försäljningschef för industri och entreprenad i Norden på Siemens Financial Services. Han skriver att bankernas ökade kapitaltäckningskrav har gjort det svårare för vissa företag att satsa på ny teknik.

Publicerad: 25 augusti 2015, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Svensk byggindustri drabbades hårt efter finanskrisen, efter 2008 följde några goda år innan byggbranschen successivt tappade fart under 2012 (Dagens Nyheter, Ny fart i byggindustrin, 24 juni 2013). Efter att ha nått investeringsbotten under första halvan av 2013 började nybyggnadsinvesteringarna i bostäder öka kraftigt redan under andra halvan av 2013 och har sedan dess gradvis ökat (Sveriges Byggindustrier, Byggkonjunkturen Nr 1 2015, 25 februari 2015). Bostadsbyggandet som är den största och viktigaste men även mest konjunkturkänsliga sektorn har nu börjat återhämta sig sedan de dåliga åren efter finanskrisen. Även lokal-och anläggningsinvesteringar har sett en tilltagande trend och totalt sett ökade investeringarna inom byggindustrin med 12 procent under 2014 och förväntas stiga med 8 procent i år (Sveriges Byggindustrier, Byggkonjunkturen Nr 1 2015, 25 februari 2015).

Lågkonjunkturen har försenat många byggfirmors investeringar och uppgraderingar, bland annat har bankernas ökade kapitaltäckningskrav gjort det svårare för vissa företag att satsa på ny teknik. När nu sektorn återhämtar sig är det viktigt för dessa före-tag att kunna uppdatera sin utrustning. Modernare teknik leder till både ett säkrare och mer effektivt arbete. Investeringar inom sektorn är dock ofta mycket kostsamma och många aktörer har därför börjat leta efter kostnadseffektiva lösningar. Därför har efterfrågan på smarta finansieringslösningar ökat de senaste åren bland byggföretag i hela Norden. Genom att betala för utrustningen över en i förväg bestämd finansieringsperiod är behovet av ett stort initialt utlägg mindre och rörelsekapitalet kan behållas, samtidigt som viktiga investeringar kan genomföras. Med hjälp av den här typen av lösningar kan man alltså få tillgång till den senaste tekniken utan att behöva binda upp sitt kapital eller använda traditionella krediter. I stället kan det tillgängliga kapitalet användas för övriga driftkostnader, som att exempelvis anställa mer personal. Finansieringen kan även täcka kostnader för installation, underhåll, service, uppgraderingar och utbildning.

De finansieringsföretag som har en bakgrund inom teknik och industri har även goda kunskaper om utrustningen samt hur denna kan främja verksamheten. Med denna bakgrund är det därför större sannolikhet att finansiären är villig att finansiera investeringen, samt ta beslut om detta snabbt. Med en positiv vändning och ökade investeringar behöver de svenska byggföretagen anpassa sin utrustning för att kunna ta sig an de nya uppdragen. För att klara denna anpassning krävs det därför att dessa företag snabbt kan få tillgång till smart och effektiv finansiering.

Gunnar Skagerlind, Siemens Financial Services

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News