Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Bättre samordning krävs om säkerheten ska höjas"

Att arbeta på tak kan vara farligt, men det behöver inte vara det. Om takarbetarnas arbetsmiljö beaktats både i byggskedet och i driftsskedet kan olycksrisken byggas bort. Men för detta krävs en bättre samordning mellan PBL och Arbetsmijölagen och de ansvariga myndigheterna, skriver Hans Eriksson, Entreprenörföretagen.

Publicerad: 24 november 2015, 15:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Takarbete kan många gånger uppfattas som mycket riskabelt, särskilt av de som själva inte har erfarenhet av det. Men så behöver det inte vara och i själva verket kan och ska naturligtvis taket vara en lika säker arbetsplats som någon annan. Det gäller bara att ha rätt förutsättningar.

God arbetsmiljö måste byggas in från början

En grundförutsättning är att alla inblandade lever upp till sina roller för att skapa en god arbetsmiljö. Arbetsmiljölagen ger olika aktörer ansvar för arbetsmiljön och huvudansvaret ligger alltid på arbetsgivaren till den som utför arbetet. Arbetsgivaren ska bland annat riskbedöma arbetena och välja rätt arbetsmetoder. Men för takarbete är det särskilt viktigt att alla med ansvar tänkt till långt tidigare. Taket måste ha nödvändiga taksäkerhetsanordningar redan från början!

Byggherrar, arkitekter och konstruktörer som medverkar i projektering av ny- och ombyggnad har ett viktigt ansvar enligt Arbetsmiljölagen, de måste se till att arbetsmiljön beaktas både i byggskedet och i det framtida brukandet. Projekteringen måste ske så att den möjliggör en bra arbetsmiljö vid de arbeten som kan förväntas ske i byggnaden när den är färdig. För underhållspersonal, skorstensfejare, fastighetsskötare och alla andra yrkesgrupper som har behov att beträda taket är en bra riskanalys vid projekteringsarbetet den bästa, eller kanske rent av den enda, möjligheten att åstadkomma en god arbetsmiljö.

Det krävs bättre korrelation i lagstiftningen

Hittills har arkitekter och konstruktörer bara haft Boverkets byggregler, BBR, till sin hjälp i projekteringen men reglerna saknar retroaktivitet och bygger på en undermålig riskanalys. Detta bekräftas genom en hänvisning till Arbetsmiljöverket trots omfattande och invecklad detaljreglering. Det relevanta kapitlet, BBR 8:24, tar inte heller hänsyn till kravet på att hela taket ska kunna inspekteras och underhållas som framgår av BBR 2:2 utan föreskriver endast tillträdesleder till valda delar av taket.

Detta har lett till att vi har en mängd fastigheter med ”lagliga” tak som är projekterade med en minimalistisk syn på vad som krävs i form av taksäkerhetsanordningar och på vilka tak de ska finnas, i en del fall från en tid då en modern riskanalys inte ens var påtänkt. Vi efterlyser bättre korrelation mellan Plan- och bygglagen och Arbetsmiljölagen samt de ansvariga myndigheterna Boverket och Arbetsmiljöverket. Det är ingen idé att föreskriva anordningar som inte duger när de ska användas!

Ny branchstandard för taksäkerhet

För att råda bot på Boverkets tillkortakommande har branscherna som har taket som arbetsplats skapat en ”branschstandard för taksäkerhet”. Den är ett verktyg för alla med arbetsmiljöansvar för takarbeten som ger en vägledning i att välja rätt teknisk lösning för taksäkerheten och bästa arbetsmetod vid takarbete. Målet är att Boverket ska hänvisa till branschstandarden och att de i övrigt enbart anger grundkraven som alltid måste vara att hela taket är en arbetsplats som kräver ändamålsenliga säkerhetsanordningar.

Hans Eriksson, Entreprenörföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.