Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bättre stad med klok förtätning

En av de största utmaningarna för dagens stadsplanering är att bygga en ny, tät och blandad stad i glesa och separerade delar av staden.

Publicerad: 18 februari 2013, 10:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Detta kräver en genomtänkt strategi som skapar nya urbana värden utan att förstöra befintliga kvaliteter. Att bara ställa ut nya hus där det råkar finnas plats är inte hållbart. Det är bakgrunden till vårt förslag om ett ”kunskapsstråk” mellan Chalmers och Sahlgrenska. Vi vill visa hur man med rätt strategi kan tillföra bostäder, arbetsplatser, service, kultur och nöjesliv utan att förstöra befintliga värden. Lösningen är att koncentrera förtätningen dit den gör mest nytta och omvandla otrygga trafikmiljöer till attraktiva och stadsmässiga stråk och knutpunkter.

I vårt förslag förvandlas Guldhedsgatan från transportled till levande stadsgata med butiker och verksamheter i bottenvåningarna. Wavrinskys plats omsluts av stadsmässig bebyggelse. Närmare Chalmers finns stora möjligheter att skapa attraktiva studentbostäder och spännande lokaler för spjutspetsföretag. Längs Aschebergsgatan ger vi utrymme för helt nya stadskvarter med öppna, attraktiva bottenvåningar i ett mycket bra läge. Sammanlagt kan vi skapa minst 1 000 nya bostäder och runt 20 000 kvadratmeter lokaler för kontor, handel och andra verksamheter. Det är en konkret vision för framtidens hållbara stad. Läs mer på www.guldhedsstaden.se

Erik Berg, arkitekt inobi,  Fredrik Rosenhall, arkitekt inobi, Johannes Åsberg, samordnare Yimby Göteborg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News