Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bättre upptäcka fel i tid

Bättre upptäcka felen i tid Byggkravsutredningens förslag att ta bort byggfelsförsäkringen och införa en åtgärdsförsäkring samt förslaget om delat byggansvar är inte bra, skriver Olof Johnson, Chefsjurist, Sveriges Byggindustrier (BI). Bland annat kolliderar förslagen med offentligrättsliga regleringar i Plan- och bygglagen (PBL) och tvingande civilrättslig lagstiftning.  Det är mycket bättre att upptäcka och åtgärda byggfel i tidiga skeden.

Publicerad: 10 september 2013, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Byggkravsutredningen har lämnat ytterligare förslag (SOU 2013:10) om förändringar av bland annat Plan- och bygglagen (PBL). Förslaget behandlar huvudsakligen två olika delar: delat byggansvar respektive borttagande av byggfelsförsäkringen och införande av en åtgärdsförsäkring som ska omfatta utvecklingsfel. Sveriges Byggindustrier är kritiska till båda förslagen och föreslår alternativ. Vi tycker att det är bättre att upptäcka och åtgärda byggfel i tidiga skeden. Då får man bättre kvalitet till en lägre kostnad för de inblandade parterna.

Vi menar att förslagen om till exempel delat byggansvar, och införande av begreppet ”ansvarig entreprenör” inte kommer leda till det resultat som utredningen förespeglar. Dessutom kolliderar den föreslagna offentligrättsliga regleringen i PBL direkt med tvingande civilrättslig lagstiftning och individuella avtal, standardavtal och gällande rättspraxis. Förslaget om avskaffande om lag om byggfelsförsäkring och införande av en ny lag om åtgärdsförsäkring är inte heller tillräckligt genomarbetat. Några stora försäkringsbolag har varit i byggfelsförsäkringsmarknaden men lämnade den för många år sedan. Intresset från de stora försäkringsbolagen är iskallt även för den föreslagna åtgärdandeförsäkringen. Premievolymen är liten, riskerna långsvansade (cirka 13 år) och det finns många faktorer som kommer att bidra till höga premier. Förslaget höjer byggkostnaden för alla inblandade i värdekedjan till ingen nytta. Låt i stället byggfelsförsäkringen vara frivillig.

Vi anser att den bästa vägen till god kvalitet i byggprocessen nås genom en noggrann planering och projektering i tidiga skeden. Byggherren måste bli bättre på att välja rätt husleverantör och rätt entreprenör. Vi föreslår därför att regeringen närmare utreder hur den kontrollansvariges roll kan förändras och förstärkas till att bli ett verkligt beställarstöd under byggprocessen. På så sätt kan man på ett tidigt stadium upptäcka fel, som kan åtgärdas kostnadseffektivt av parterna, innan skador uppstår.

Olof Johnson, chefsjurist, Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.