Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Behöver byggandet industrialiseras mer?

”Är det inte konstigt att politiker och debattörer tror sig veta bättre än företagen själva vad som är ett effektivt sätt att producera? ? Ingen ger ju Volvo goda råd om hur de ska producera bilar?” Det skriver Hans Lind, professor, KTH, angående ett ofta återkommande patentrecept på effektivare byggande.

Publicerad: 6 september 2017, 10:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Under de senaste 60 åren har det efterlysts ett mer industrialiserat byggande varje gång bostadspriserna/byggkostnader och effektiviteten i byggindustrin upplevts som problematiska[1]. Tidskriften Economist (19/8 2017) och vår bostadsminister har nyligen framfört samma budskap.

Men är det inte konstigt att politiker och debattörer tror sig veta bättre än företagen själva vad som är ett effektivt sätt att producera? Ingen ger ju Volvo goda råd om hur de ska producera bilar? Att frågan om husfabriker dykt upp på agendan under 60 år och ändå står för en liten del av produktionen antyder ju att det inte är en så bra idé! Det senaste stora försöket till långtgående prefabricering av flerbostadshus - NCCs husfabrik i Hallstahammar - ledde till förluster på i storleksordningen 500 miljoner kronor och en nedlagd fabrik.

Stora investeringar

Först måste man dock precisera terminologin. Allt byggande är idag industrialiserat i det att ett stort antal komponenter tillverkas i fabriker och sedan bara monteras på plats, t.ex. dörrar, fönster, och i många fall även stommar och väggar. Industriföretagen som tillverkar dessa komponenter har i regel en stor marknad och kan t ex kompensera nedgångar i efterfrågan i Sverige med försäljning i andra länder. Problemet med en specialiserad fabrik är att det är stora investeringar för en marknad som svänger och där det till sist ändå krävs en hel del anpassningar på plats för att det ska fungera. Trähusfabriker kräver inte så stora investeringar, men går trots det inte sällan i konkurs när det kommer en allvarlig lågkonjunktur.  De stora investeringar som nu görs av Lindbäcks Bygg i Piteå sammanhänger med att det stora pensionsfondsägda bolaget Rikshem, som är verksamt i hela landet, lovat köpa en stor mängd träbostäder av Lindbäcks under de kommande 10 åren. Ett kapitalstarkt bolag kan ge sådana löften, men hur många bostadsföretag vågar kan binda sig för en så läng period? Nyckeln till lägre byggkostnader ligger enligt min mening i standardisering, dvs att kunna få långa serier och inlärning genom att upprepning - och då kan det lika gärna vara platsbyggda hus.

Kräver omvandlingstryck

En tidigare kollega till mig - nationalekonomen Lennart Erixon - drev tesen att det måste finnas ett omvandlingstryck för att en bransch ska bli effektivare. När kunderna t.ex. betalar höga priser och höga hyror i nyproduktionen är inte detta tryck så stort. Tar vi denna tes på allvar så ska politikerna som styr t.ex. allmännyttan och Trafikverket säga: "Vi vill ha standardiserade produkter och bygger ingenting om inte byggarnas priser ligger under A kronor. Annars lägger vi pengarna på annat istället!"

Sen får vi förstås inte glömma bort att en stor del av kostnadsökningarna på bostadssidan består av stigande markpriser och här har stat och kommun ett särskilt ansvar genom att de kontrollerar planprocessen. Det skulle också underlätta om LOU ändrades så att långsiktiga samarbeten mellan en offentlig beställare och ett privat företag underlättades, som i fallet Rikshem och Lindbäcks bygg.

Självklart är det bra med det förslag som nu finns om typgodkännande av serieproducerade hus, men sluta med att ge företagen goda råd om hur de ska bedriva sin produktion!

[1] Se Lind "Bygg- och boendekostnader i ett historiskt perspektiv" i Sax (red) "Familjebostäder: Flera kapitel i svensk bostadspolitik" (2006). Problem med industriellt byggande diskuteras i Lind, "Industrialized house building in Sweden; A stress test approach to understand success and failure" (2011) som ligger på nätet.

Hans Lind, professor, KTH

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News