Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”BI jobbar aktivt för schysta villkor och sund konkurrens"

Veidekkes beslut att införa en begränsning av UE-leden har vållat debatt. Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd på Sveriges Byggindustrier, skriver att Sveriges Byggindustrier är tveksamma till att skapa regelverk som hämmar konkurrens och stänger ute seriösa företag från att verka på arbetsmarknaden.

Publicerad: 17 juni 2016, 10:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BI Norwegian Business SchoolbyggkonkurrenssvartjobbunderentreprenörerunderentreprenörerViedekke

Det är glädjande att vi är så många som är engagerade i frågan om schyssta villkor och en sund konkurrens i byggbranschen. Sveriges Byggindustrier har under en lång tid jobbat just för att stärka konkurrenskraften hos våra medlemsföretag samtidigt som vi aktivt deltagit i lagstiftning för att förbättra och stimulera en sund byggbransch.

Sveriges Byggindustrier har under de senaste tio åren varit pådrivande i frågor om en sund konkurrens och trygga vita anställningar. Parterna inom branschen, varav Sveriges Byggindustrier och Byggnads, bildade byggbranschen i samverkan 2006 där vi la fast att vi skulle jobba för tre nya lagar. Det är glädjande att vi kan pricka av lagen om personalliggare och år 2018 får vi lagen om arbetsgivardeklaration på individnivå. Framöver har vi det sista målet om ny lag kring anmälningsplikt. Att fack och arbetsgivare tillsammans kan jobba fram den här typen av förbättringar för branschen är något vi välkomnar.

Kan anpassas till verkligheten

Det är alltid en balansgång när man som parter ska intervenera på arbetsmarknaden. Vad faller inom ramen för kollektivavtal, vad faller inom ramen för lagstiftning och vad kan företagen göra på frivillig basis. Som arbetsgivarorganisation är det av yttersta vikt att dessa delar beaktas och att beslut inte hastas fram. Vår bild är inte att det saknas lagar och regler idag, det är oftare så att de lagar och regler som finns inte tillämpas och att det ofta brister i uppföljning.

När företag på eget initiativ utformar ett internt regelverk har Sveriges Byggindustrier naturligtvis inga synpunkter. Tvärtom så tror vi att det är en nödvändig väg att gå för branschens långsiktiga överlevnad. När fler och fler seriösa företag säkerställer en sund konkurrens finns det till slut ingen plats för oseriösa företag. Det är inte minst en konkurrensfördel många gånger. Ett eget företagsinternt regelvekt kan alltid anpassas till verkligheten. Till skillnad från regelverk så är företagsinterna regelverk alltid mer flexibla.

Utvärdera personalliggaren först

Sveriges Byggindustrier är inte främmande för vare sig lagstiftning eller kollektivavtal. Däremot är vi tveksamma till att skapa regelverk som hämmar konkurrens och stänger ute seriösa företag från att verka på arbetsmarknaden. Det är en viktig aspekt vi alltid måste beakta. Våra 3 300 medlemmar, de flesta små- och medelstora, kan inte stängas ute från marknaden genom lagstiftning. Ska vi ha möjlighet att bygga 700 000 bostäder så kräver det att mindre företag ges möjlighet att konkurrera och leverera. Självklart måste krav ställas på att de ska följa gällande regelverk, villkor och föreskrifter men att förutsätta att byggsektorn bara får bestå av större företag är direkt skadligt för samhällsutvecklingen.

För fem månader sedan infördes lagen om personalliggare. Låt oss först och främst se på vilket sätt det kommer att påverka den sunda konkurrensen och stimulera till vita jobb. Därefter utvärdera effekterna av den här typen av lagstiftning innan vi förordar ännu mer lagstiftning. Skulle vi framöver anse att vi behöver förstärka lagstiftningen eller delar i vårt kollektivavtal, så kommer vi naturligtvis att ta ställning till det då. Låt oss, Sveriges Byggindustrier och Byggnads, tillsammans arbeta för schyssta villkor och för en sund konkurrens.

Relaterade artiklar

"Hög tid att bli ansvarstagande samhällsbyggare på riktigt"

Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd på Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.