Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

BI svarar: Visst har vi kvar en hyresreglering

Vi välkomnar en debatt med Sabo och Kurt Eliasson om hyresregleringens inverkan på bostadsmarknaden. Sverige har sedan andra världskriget haft en hyresreglering, menar Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 29 februari 2012, 13:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den har haft olika ansikten eller olika namn. Det gemensamma för dem är att hyressättningen är reglerad, alltså att konsumenternas värderingar inte styr hyresnivåerna.

Avsikterna med regleringen är säkert goda men effekterna är skrämmande. Långa bostadsköer, i Stockholm 300 000 personer, en svart marknad för förstahandskontrakt och starka incitament till ombildningar är tre ytterst negativa resultat som vi i dag utläser. Det allvarligaste är dock att viljan att bygga hyresbostäder är så låg och att omsättningen i beståndet begränsad. De personer som drabbas av detta är sannolikt de personer som har minst resurser och de som hyresregleringen ursprungligen var avsedd att skydda.

Sveriges Byggindustrier arbetar för att vi ska få en bättre fungerande bostadsmarknad i landet. En bostadsmarknad som kan erbjuda alla människor bostäder utifrån de olika skeden i livet de befinner sig och utifrån deras preferenser. En bostadsmarknad som skapar förutsättningar för arbetsmarknaden att hitta lämplig personal och för unga att studera på den ort de önskar. Detta skapar möjligheter för tillväxt och ökad välfärd. För att uppnå det krävs införande av en friare hyressättning (kompletterat med ett stöd på individnivå), en effektivisering av plan- och bygglovsprocessen samt infrastrukturinvesteringar på en långsiktigt hållbar nivå. Vi arbetar för att förändra alla tre förutsättningarna.

Så länge det finns brister i det system som dagens spelregler för hyresmarknaden ger kommer Sveriges Byggindustrier att coacha de spelare som finns på denna plan. Det går inte att som i dag föra spelet i det egna straffområdet med ständiga sidledes- och bakåtpassningar. Förändringarna i hyreslagen har exempelvis hittills inte medfört några förändringar. Det är bättre att använda hela spelplanen. Spelet blir attraktivare och möjligheten att göra mål ökar betydligt och inte minst publiken (bostadskonsumenterna) skulle trivas bättre. Vi ser gärna att Sabo går in i spelet på ett mer konstruktivt och framåtsiktande sätt.

BJÖRN WELLHAGEN

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.