Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bim engagerar allt fler

Hösten 2008 initierades det samarbete mellan 15 företag som sedan fick namnet Openbim. Syftet var att ta initiativ och påverka aktörerna i sektorn för att med hjälp av bim – byggnadsinformationsmodellering effektivisera processerna inom samhällsbyggandet. Nu är det dags att utvärdera hur långt Byggsverige har kommit i bim-processen, skriver Mårten Lindström och Rogier Jongeling, projektledare Openbim.

Publicerad: 11 december 2012, 16:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vid starten av Openbim sattes ett mål upp – en effektivisering av processerna, innebärande att man senast år 2013 skulle kunna utläsa ett tydligt genomslag på kostnaderna för detta. Vi är snart vid 2013 och man kan ju fråga sig om vi nått detta mål.

Vi vågar nog påstå att man i väldigt många fall har gjort det, men det finns naturligtvis ett stort antal projekt och ett stort antal företag och organisationer som bara har börjat sitt arbete med detta. De som har lyckats bäst har jobbat mest med de processmässiga och organisatoriska aspekterna kring bim.

Effektivisering med bim kan enkelt beskrivas med tre viktiga steg:

1. 3D-projektering med visualisering och samordning.

2. Integrering med spårbarhet och länkning av mängder, analyser, nyckeltal med mera.

3. Automatisering med maskinstyrning och tillverkning.

Vi vågar nog påstå att väldigt många har kommit igenom steg ett i dag och är en bra bit på väg in i steg två. Steg 1 innehåller de uppenbara effektiviseringarna och snabba kostnadsbesparingarna. Genom bra utnyttjande av visualiserings- och samordningsmöjligheterna undviker man pinsamma och kostsamma kollisioner och kan säkerställa att projektörer och byggare redan i ett tidigt skede optimerar sina lösningar. Så långt som till steg tre är det inte så många som har kommit ännu, men det förekommer en hel del maskinstyrning inom anläggningsområdet – med hjälp av GPS-positionering och information ur modellerna kan till exempel schaktningsarbeten utföras utan tidsödande föregående utsättningsarbete.

Man kan också beskriva bim-arbetet utgående från rollfördelningen i processen. I projektörsledet är mognadsgraden hög, man vill gärna arbeta med moderna metoder och få möjlighet att använda sin kreativitet till att hitta bästa möjliga lösningar.

Hos utförarna – både bygg- och installationsföretag, ser många de uppenbara fördelarna med att få mängduppgifter digitalt ur modeller och slippa ett tungt manuellt mängdnings- och kalkylarbete och man börjar också se fördelarna med att kunna använda bimverktygen för både tids- och resursplanering och arbetsplatsdisposition. Och med läsplattor och smarta telefoner lyfter man fram nya möjligheter att visa planerade lösningar för all berörd personal och undvika feltolkningar av svårlästa tvådimensionella ritningar.

Inom byggherre- och förvaltningsleden börjar intresset ta fart på allvar. De riktigt långsiktiga positiva effekterna av bim sitter nog i förvaltningsledet, att kunna driva och underhålla sina byggnader och anläggningar utifrån korrekt information och med bra verktyg för planerade underhållsinsatser har stor betydelse för förvaltningsekonomin.  

Av särskilt intresse under hösten 2012 har varit att såväl Trafikverket som fem andra statliga byggherrar, Akademiska Hus, Fastighetsverket, Fortifikationsverket, Riksdagsförvaltningen och Specialfastigheter, har fattat beslut om att gå mot ett läge där man ställer krav på bim-anpassade processer vid upphandling. Hälften av våra investeringar är offentliga, en stor del av dem ligger i statlig regi. Med några tunga statliga byggherrar som föredöme kommer vi att få erfarenheter som påverkar också övrigt offentligt byggande.

Parallellt med detta är det många byggherrar, inte minst inom landstingsvärlden och på den privata sidan, som ökar sitt engagemang, man ser uppenbara fördelar med att ha ordning och reda på sin information, det sparar pengar i det långa loppet och bim är en förutsättning i sammanhanget.

Openbim har nu varit igång i fyra år och vi har nu över 100 företag och organisationer som medlemmar i föreningen Openbim. Och vi planerar nu för nästa organisatoriska fas, styrelserna i de tre föreningarna Openbim, Buildingsmart Sweden och Fi2 Förvaltningsinformation har tagit beslut om att föreslå sina medlemmar en sammanslagning av de tre föreningarna från och med 2014. När detta genomförs får vi en stark gemensam organisation med 150-200 medlemsföretag/-organisationer och verksamhet såväl inom Openbim:s traditionella – information, påverkan och initiering av utvecklingsprojekt, som de områden som de andra föreningarna arbetat med – utveckling, underhåll och förvaltning av standarder.

De senaste fyra åren har bjudit på en spännande utveckling och det finns ingen anledning att tro annat än att utvecklingen fortsätter i samma eller snabbare takt.

Om du inte redan klivit på tåget, gör det nu!

Mårten Lindström och Rogier Jongeling, projekt-ledare Openbim

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.