Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

BIM lyfter höghusbyggandet till nya höga höjder

Att bygga skyskrapor är något av det mest komplexa och komplicerade som finns. Här visar sig fördelar med bim mycket tydligt. Det finns både pengar och tid att spara, samarbetet underlättas och fel och misstag minimeras. WSP:s bim-specialist Joe Menacker, har varit engagerad i flera prestigefyllda höghusprojekt, både i USA och Storbritannien. Här lyfter han fram några av de fördelar han upplevt genom att använda bim i höghusdesign. Lärdomarna från höghusprojekt gynnar utvecklingen i andra uppdrag.

Publicerad: 4 februari 2013, 10:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Genom ett antal prestigeprojekt runt om i världen, som The Shard i London, One World Trade Center i New York, Petronas Towers i Kuala Lumpur och många fler, har WSP gjort sig kända som ledare inom höghusdesign. WSP har också gått i täten för ett arbetssätt som nyttjar bim-nyttor i verksamheten, något som är speciellt värdefullt i den typen av utmanande projekt som det innebär att bygga skyskrapor.

Varje höghusprojekt är i någon form helt unikt. Det kan gälla höjden, läget, arkitekturen eller användningsområdet för byggnaden. Ofta hanterar vi situationer som ingen i projektteamet har stött på förut.

Genom att använda bim-teknologin får vi på ett tidigt stadium in alla komponenter i samma modell. Vi ser hur det kommer att fungera, var eventuella krockar kommer att uppstå och hur huset kommer att se ut. Vi kan testa idéer och prova olika layouter och lösningar i modellen och därmed få förståelse för hur minsta ändring påverkar helheten.

Bim hjälper oss också att kommunicera idéer till kunden och att samarbeta och koordinera vår design med andra discipliner i projektet. Dessutom medför den noggranna modellen att man får underlag för tillverkningen av alla komponenter. Det handlar om en otrolig mängd olika delar i ett höghusbygge och det betyder därför mycket att fel och misstag kan undvikas. Tänk bara på all koordination som krävs för att lyfta upp en enorm balk till 40:e våningen. Skulle det då visa sig att den inte passar perfekt, har man förlorat mycket tid och pengar bara på en enda balk.

Under de senaste tio åren har WSP arbetat för The Port Authority i New York och i New Jersey med konstruktionen av One World Trade Center i New York - en unik skapelse med en smal, vriden design, som innebär en stor utmaning för konstruktörerna.

En bim-modell upprättades för all stålkonstruktion. One World Trade Centre har en robust betongkärna som fungerar som ryggraden i byggnaden.

Byggnaden är ovanlig på det sättet att stålbalkarna är inbäddade i betongkärnan. Dessutom är kärnan förstärkt med ett tätt nät av horisontella och vertikala balkar som innebär väldigt komplex koordination. Vi kompletterade modellen för betongkärnan med 3D-modeller för armeringen. 3D-modellerna för armeringen togs fram från två-dimensionella tillverkningsritningar. Modellen användes sedan för att hitta installationskrockar, analysera arbetet och skapa rapporter. Entreprenörerna kunde planera de mesta med hjälp av WSPs visuella modell vilket sparade mycket tid. Moderna höghus har många olika användningsområden. För det mesta innehåller de affärer, kontor, restauranger, hotell och bostäder, allt i samma byggnad. Varje sektion behöver el- och VVS-installationer, vatten, avlopp och ventilation speciellt utformade för just den avdelningen.

En byggnad med fem olika användningsområden innebär att minst femton områden måste koordineras. Installationsvåningarna mellan olika funktioner blir speciellt komplexa och det är just vid övergången mellan funktionerna som bim-teknologin verkligen kommer till sin rätt.

Bim bidrar också till höghusets hållbarhet på många olika sätt. Genom att reducera antalet konflikter mellan olika installationer under projekteringen bidrar bim till minskat slöseri med både tid och material. Genom att också använda bim-teknologin för energianalyser kan projektörerna hitta bästa sättet att maximera dagsljuset, minska användningen av kylsystem eller jämföra effekter av förnyelsebara lösningar. Tack vare att höghus innehåller så många repetitiva delar så har man igen en miljövinst flera gånger om i samma hus.

För höghus, precis som alla komplexa projekt, är nyckeln till framgång samarbete inom projektet. Bim ger oss stora möjligheter att utveckla våra rutiner och processer för arbetet mellan de olika disciplinerna. Att alla arbetar på samma sätt underlättar kommunikationen mellan arkitekter, konstruktörer, installationsingenjörer, entreprenörer, fabrikanter och alla som ingår i projektet. Man får en effektiv projekterings- och byggprocess som påtagligt minskar risken för fel och slöseri.

Vi har märkt att bim är ovärderligt när det gäller att kommunicera konstruktörernas vision till kunden, myndigheter eller andra organisationer. Det är inte bara för att en komplett informationsmodell ger möjlighet att ”åka” runt i byggnaden för att se och förstå designen, det innebär också att det är lätt att plocka ut ritningar och bilder för att illustrera speciella svårigheter för myndigheterna. Det är en enorm fördel för arkitekter och ingenjörer som hela tiden förflyttar tekniska och estetiska gränser mot en allt mer utmanande design.

Än så länge har vi bara sett början på hur vi kan utnyttja bim-teknologin. Det fulla värdet kommer att visa sig när vi länkar informationsmodellen till byggnadens förvaltningsprogram och tillåter användarna att nyttja alla fördelar med en öppen delad information.

Joe Menacker,  Bim-specialist på WSP med stor erfarenhet av att konstruera skyskrapor.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News