Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Blir klimatförhandlingarna i Paris ett politikspektakel?"

”Sverige borde gå före och exportera det senaste av energi- och miljöteknik till utvecklingsländerna. Det finns ett tydligt motsatsförhållande mellan klimatfrågans globala krav, kravet på ökad levnadsstandard och affärsvärldens egennytta”, skriver Johnny Kellner, energi- och klimatstrateg på Veidekke.

Publicerad: 9 maj 2014, 05:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I Yokohama i mars släppte FN:s klimatpanel, IPCC, sin andra delrapport ”Climate change” för 2014. I rapporten bekräftades återigen ”att en av människan skapad klimatförändring är otvetydig och pågående”. Mer än 800 forskare och experter från olika länder har ställt samman kunskapsläget om klimatets förändring.

Panelens slutsatser är inte nya. Ska vi klara 2-gradersmålet krävs det politiska åtgärder för att minska utsläppen. Det viktigaste är att globalt avskaffa subventioner till fossila bränslen, införa skatt på koldioxidutsläpp, ge stöd till förnybar energi och se till att få fram internationella samarbetsavtal så att samma förändringar kan ske i hela världen.

Att vänta kommer att bli mycket dyrt och kan få allvarliga konsekvenser.

Det finns ett tydligt motsatsförhållande mellan klimatfrågans globala krav, kravet på ökad levnadsstandard och affärsvärldens egennytta. Det är därför både av rättvise- och konkurrensskäl nödvändigt med internationella styrmedel för att undvika klimatprotektionism. Det privata näringslivet måste föregå lagstiftning genom att på frivillig väg göra egna långsiktiga samhällsinvesteringar med hänsyn till den globala uppvärmningen. Detta gäller inte minst bygg- och energiindustrin i ett globalt perspektiv. Genom kraftfull energieffektivisering med befintlig tillgänglig teknik kan man minska de globala utsläppen med 25 procent utan att ens behöva ingripa i bränslena.

Sverige bör vara föregångare med att medverka till att exportera det senaste av energi- och miljöteknik till utvecklingsländerna. Internationella klimatinvesteringar med rätt teknik får också en betydligt större effekt med minskade utsläpp av växthusgaser jämfört med motsvarande inhemska marginalinvesteringar av energiåtgärder. Varje svensk krona ger mellan 20 till 30 gånger större effekt på klimatet i u-länderna än jämförbara investering i Sverige. Men investeringar måste ske genom den gröna klimatfonden Green Climate Fund som har skapats av FN för att hjälpa de fattiga länderna att hejda utsläpp och hantera klimatförändringar. Utsläppen av koldioxid från byggnader väntas öka med 50–150 procent till år 2050 om ingenting görs på grund av ökat välstånd, livsstilsförändringar och urbanisering från framförallt u-länderna som självklart strävar efter och har rätt till att uppnå en högre levnadsstandard.

Hur kommer världens politiker ta emot denna rapport? Hittills har de årliga internationella klimatförhandlingarna enbart varit ett politiskt spektakel och fiasko som närmast kan liknas vid en stor härdsmälta. Politikerna ägnar mer tid till procedurfrågor än sakfrågor. Till FN:s nästa klimatmöte i Paris, är det dags att hitta lösningar där även näringslivet aktivt tillsammans med politiker och forskare samverkar så att man i stället kan börja fokusera på sakfrågorna Att driva klimatförhandlingarna enbart i FN:s regi har hittills misslyckats. Vi kan konstatera att ett fåtal nationer av protektionistiska skäl kan torpedera förhandlingar för övriga länder. Några länder tror att det går att sätta mål som inte överensstämmer med naturvetenskapliga grunder. Världens politiker måste börja inse och acceptera att man inte kan förhandla med klimatet. Vi kan inte lösa klimatproblemen med samma slags tänkande som ledde fram till problemen.

Läs ett längre inlägg om klimatförhandlingarna

Läs Johnny Kellners blogginlägg om de kommande klimatförhandlingarna i Paris.

Johnny Kellner, energi- och klimatstrateg  på Veidekke

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.