Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bolånetak kompenserar inte bristfällig bostadspolitik

Finansinspektionen konstaterade i förra veckan att bolånetaket fungerar – en uppfattning som Trä- och Möbelföretagen, TMF, inte delar. TMF anser att bolån ska amorteras och att amortering är ett bättre skydd mot hushållens överbelåning än nuvarande system med evighetslån och bolånetak. Bolånetaket är det största hindret för att byggandet av småhus åter ska komma i gång, skriver Leif G Gustafsson, vd för TMF.

Publicerad: 11 mars 2013, 15:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bolånetaket som infördes för två år sedan är det enskilt största hindret för unga familjer att skaffa boende och att etablera sig i tillväxtområden, områden där arbete och framtid finns. Det är också det största hindret för att byggandet av småhus åter ska komma i gång.

Bolånetaket innebär att 15 procent av kostnaden för en ny bostad ska betalas kontant. Resten får man låna av banken. En familj i början av bostadskarriären saknar ofta kontanta medel, även om de kan ha mycket goda inkomster.

Systemet med bolånetak innebär en ökning av blancolån, ett lån med minst den dubbla räntan. Det visar sig att blancolånen snabbt amorteras av, men ett blancolån på 350 000 kronor (maxbeloppet för blancolån och ungefär hälften av kontantinsatsen till en normalvilla i Stockholm) kostar en familj drygt 1 000 kronor mer i månaden i ränta än för ett vanligt bostadslån med nuvarande räntenivåer.

TMF menar att det givetvis är bättre för hushållen att amortera än att göda bankernas blancolåneaffärer.

Ökat krav på amortering medför att de som inte har råd att betala av sitt lån inte heller lånar pengar. De som har intäkter och klarar att amortera kan däremot gå vidare och skaffa sig det boende de önskar.

Tidigare var det en självklarhet med tidsbestämda amorteringstider. Det gav också en bättre balans i tillgång och efterfrågan av bostäder. I dagens situation, med nästintill obefintlig inflation är kravet på amortering än mer befogat.

Att det finns ett starkt behov av att öka bostadsbyggandet i framför allt tillväxtregioner är bortom allt tvivel. Byggandet ligger på en rekordlåg nivå och är nu ett allvarligt hot. Utan en fungerande bostadsmarknad blir det omöjligt för företag att attrahera och anställa kompetent personal.

Bolånetaket hämmar bostadsbyggandet, och därmed tillväxten. I Sverige har vi en brist på 250 000 bostäder och den bristen ökar varje år med minst 25 000. För att öka bostadsbyggandet krävs fler förändringar än amorteringskrav i stället för bolånetak, men är den mest betydelsefulla åtgärden. För övrigt behövs en sund och långsiktig bostadspolitik, och framför allt behöver kommunerna se till att få fram byggbar mark.

Leif G Gustafsson, vd i Trä- och Möbelföretagen ,TMF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.