Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Bostadsbristen är på allvar"

”Regeringens enda medicin är bostadssubventioner riktade till byggföretag som istället ber om fler regelförenklingar, färre överklaganden och möjligheter att bygga hyresrätter med kalkyler som går ihop", skriver Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson, efter att bostadssamtalen havererat.

Publicerad: 29 juni 2016, 08:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingPolitikbostadspolitik

Bristen på bostäder måste tas på stort allvar när företag inte kan rekrytera, när unga inte kan söka in på utbildningar utan tvingas bo kvar hemma för att det inte byggts tillräckligt och när vi har en dysfunktionell bostadsmarknad där hyresrätter saknas. De som drabbas är dom som står utanför och de som saknar kapital och tillräcklig inkomst.

Lutar sig mot den som vill minst

Centerpartiet och Alliansen lämnade bostadssamtalen för att de inte ledde någon vart och för att de verkliga reformerna som rör hyressättning, rörlighet och skarpa regelförenklingar aldrig togs upp till diskussion. Regeringen valde att luta sig mot den som vill minst, i det här fallet Vänsterpartiet, och när det gäller strandskydds- och bullerregler, Miljöpartiet.

Det hjälper föga att jag som bostadspolitisk talesperson förde fram den politik vi beslutat om och de regelförenklingar som påbörjades av tidigare Alliansregeringar när dessa partier och Hyresgästföreningen sätter gränserna för vad som kan förhandlas.

Centerpartiet gick till samtalen med hopp om blocköverskridande överenskommelser om reformer på skatteområdet som ger rörlighet, om steg mot en friare hyressättning med ett starkt besittningsskydd för hyresgästen och för kortare, enklare planprocesser med undantag från strandskyddsbestämmelser.

Diskussionen lär fortsätta

Diskuterades gjorde däremot en lista på runt 20 punkter med marginella förändringar av överklaganden, länsstyrelsernas planbesked, buller och detaljplanekrav. Många av dessa sådant som riksdagen genom tillkännagivanden redan uppmanat regeringen till. Diskussionen om bostadspolitikens knäckfrågor lär fortsätta och såvitt vi förstått kommer regeringen att lägga fram några av förslagen ändå, det välkomnar vi såklart, men det mesta är okontroversiellt.

Faktum kvarstår. Det behövs 700 000 nya bostäder till 2025 och de flesta måste börja byggas nu. Regeringens enda medicin är bostadssubventioner riktade till byggföretag som istället ber om fler regelförenklingar, färre överklaganden och möjligheter att bygga hyresrätter med kalkyler som går ihop.

Extra provocerande för Centerpartiet var att det inte fanns någon vilja över huvud taget att reformera strandskyddsreglerna och tillåta strandnära byggande som ett sätt att göra landsbygden till ett än mer attraktivt alternativ. Det räcker nämligen inte att förtäta och bygga runt storstäderna. Hela landet måste ges chansen att bidra till byggandet.

Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson och ledamot i riksdagens civilutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News