Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Bostadsbristen kräver politisk handlingskraft

Bostadsministern riktar siktet mot kommunerna när hans ansvar är att skapa en helhetssyn genom en långsiktigt hållbar statlig bostadspolitik, skriver Åsa Ögren (S), byggnadsnämndens ordförande i Umeå.

Publicerad: 7 December 2011, 12:19

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Bostadsminister Stefan Attefalls (KD) politiska avtryck börjar ta form. Om bostadsbristen för ungdomar anser han att de kan bo inneboende och att de inte behöver kvalité i boendet. Om studenternas bostadssituation blir Attefalls svar att de får välja en annan studieort. Nu har Attefall snappat upp att kommunerna ställer krav på kvalité i byggandet. Då fokuserar han på att begränsa möjligheterna att ställa krav. Samtidigt säger han att kommunerna ska "plocka fram" mark.

Som kommunpolitiker ägnar jag heltid åt den här frågan och jag undrar: Vad är meningen med påhoppen på kommunerna då Attefall själv inte sytt ihop en långsiktigt hållbar statlig bostadspolitik?

Vi var många som blev glada då regeringen kompletterades med en bostadsminister. Det behövs. Sedan räntesubventioneringen togs bort i början på 1990-talet har det saknats en politik för bostadsbyggande. Numer bygger få länder så lite som Sverige, teknikutvecklingen har sprungit ifrån oss och byggkostnaderna har rusat i höjden. Varför undviker då bostadsministern att bedriva politik?

Genom åren har det publicerats ett flertal rapporter som visar på branschens oförmåga att förändra sig.

Även byggkostnaderna har analyserats. Men så länge staten inte visar intresse för de finansiella frågorna i byggbranschen kommer branschen att fortsätta suboptimera. I tidningen Byggindustrin nr 33/2011 finns en sammanställning över de 20 största byggföretagens omsättning och vinster. Där ser man att sedan 2009 har omsättningen gått ner medan vinsten gått upp. Incitamenten för att bygga är alltså lägre än för att låta bli. Om fyra av de största byggföretagen, som bygger 70 procent av allt som byggs, vill göra bostadsbrist till en affärsidé så måste en bostadsminister visa intresse för det.

Den borgerliga regeringens beslut sedan 2006 saknar helhetsperspektiv och det har gjort bostadspolitiken tillväxthämmande. Sedan subventionerna i byggandet av små lägenheter togs bort har nästan inga studentlägenheter byggts. Sedan fastighetsskatten förändrades har flyttkedjorna avstannat. Sedan bolånetaket infördes har villabyggandet tvärnitat. Regeringen tog bort det kanske viktigaste verktyget för kommunerna: förköpsrätten på mark. Man sa att byggföretagen var bättre skickade att köpa och sälja mark. Så sitt inte i tv och säg att kommunerna ska "plocka fram" mark, Stefan Attefall!

Det saknas en analys av den totala påverkan på bostadsbyggandet. Jag vill tro att Stefan Attefall inte avsett att hämma marknaden men han borde erkänna att besluten inte blev så lyckade. Förvisso är en utredning tillsatt (Dir.2011:100) men med det smala uppdraget att begränsa kommunernas ambitioner och inte den nödvändiga analysen av helheten. Bäst vore att tillsätta en partsammansatt, parlamentarisk utredning som kan hitta en långsiktig social bostadspolitik. Vågar du det, Stefan Attefall?

Kommunerna och staten har ett delat ansvar för boendet. Utan en långsiktig och konsekvent statlig bostadspolitik blir det omöjligt att lösa frågan lokalt. Frågan är komplex med Plan- och bygglagen, Boverkets regler, finanspolitiken, miljölagstiftningen och EU:s krav på energioptimering. Skulle staten leda utvecklingen blir det enklare för kommunerna att ta ansvar. Nu har byggbranschen och kommunerna högre förväntningar än bostadsministern som inte verkar ha någon vision alls.

Situationen på bostadsmarknaden är inget som bara hänt eller som bara löser sig. Attefalls insinuationer om att kommunerna inte visat intresse gör mig besviken och arg. Varför skulle vi i kommunerna nöja oss med något annat än det bästa för våra medborgare?

Det är du Stefan Attefall som blir svaret skyldig.

Åsa Ögren

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.