Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Bostadsbyggandet är ett delat ansvar"

Alltför ofta handlar bostadsdebatten om att skuldbelägga andra för att det byggs för få bostäder. Nu krävs ett nytt fokus. Bostadsbyggandet är ett delat ansvar, skriver Anders Knape, SKL.

Publicerad: 10 februari 2015, 12:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ett vanligt påstående är att kommunerna inte vill att det ska byggas bostäder. Det är en myt. Det finns en stor vilja bland kommunerna att bidra till ökat bostadsbyggande. En studie som Sweco gjort visar att 25 tillväxtkommuner har färdiga detaljplaner för 71 800 bostäder. Ändå börjar det bara byggas 13 600 bostäder per år i dessa kommuner.

Självklart finns det saker som kommunerna kan göra bättre. Men det råder inte i huvudsak brist på detaljplaner.

I fjol presenterade SKL:s programberedning för ökat bostadsbyggande en rapport om vad som krävs för att få till en ordentlig byggtakt och en bättre fungerande bostadsmarknad.  Det konstateras att det krävs ett brett arbete. Kommunerna, staten och byggbranschen behöver ta ett större ansvar och samarbeta mer.

Fler kommuner behöver ha en aktiv markpolitik och anvisa mark till flera olika byggföretag. När byggandet sprids mellan många aktörer ökar konkurrensen och fler byggen kan starta samtidigt.
Utbyggnaden av infrastruktur behöver oftare matchas med byggprocessen. Om utbyggnaden dröjer, försenas även byggstarten.

Regering och riksdag behöver ändra i de finansiella regelverken för att säkerställa att fler byggen startar. En viktig åtgärd är att förbättra rörligheten på bostadsmarknaden. Dagens flyttskatt gör att människor avstår från att flytta. Det begränsar efterfrågan på nybyggda bostäder.

Regering och riksdag måste lätta på regelverken om exempelvis riksintressen och strandskydd. Regelverken är onyanserade och lägger en död hand över många av de områden som är mest attraktiva att bygga i. Det är också vanligt att länsstyrelserna ger kommunerna motstridiga besked i dessa frågor under planarbetet, vilket gör att planprocessen drar ut på tiden. SKL vill att lagen ändras så att länsstyrelsen bara yttrar sig över en detaljplan vid ett tillfälle – tidigt under processen.

Ska fler ha möjlighet att efterfråga nyproducerade bostäder måste också byggandet av bostäderna bli billigare. Vi ser nu tvärtom att byggbranschens kostnader ökar. Byggprocessen behöver effektiviseras.

När det gäller att få till ett bättre samarbete vill SKL att Sverige lär av Finland. Där ingår stat och kommun avtal om hur man ska öka bostadsbyggandet. Liknande avtal borde prövas även här, där också byggföretagen ingår. På så sätt kan vi inte bara säkerställa att detaljplaner och övriga beslut tas fram snabbt från kommunal sida, utan också att infrastruktur finns på plats och att företagen förverkligar tilldelade planer.

Är vi alla överens om att det byggs för få bostäder, då borde vi också kunna enas om att alla måste dra sitt strå till stacken och hitta gemensamma lösningar.

Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News