Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Bostadsfrågan är viktigare än någonsin"

"Det är glädjande att allt fler inser hur viktig bostadsfrågan är. Nu måste politiker över hela landet på allvar inse hur stort behovet av politiska initiativ är", skriver Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Publicerad: 7 april 2014, 11:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


4501 personer ur allmänheten har i TNS Sifo:s webbpanel tillfrågats om vilka politiska områden de tycker är viktiga.

Bostadsfrågan är den enda fråga, tillsammans med försvarsfrågan, som ökar i viktighetsgrad jämfört med den senaste undersökningen för fem månader sedan. Bostadsfrågan har nu klättrat till plats nummer 12, betydligt högre än vid förra valet då den inte ens nådde topp 15.

Det är glädjande att allt fler inser hur viktig bostadsfrågan är. Vi möter ett stort intresse och engagemang bland både medlemmar och andra när vi är ute och pratar bostadsfrågor lokalt så vi ser ju hur brännhet och aktuell denna fråga är.

Som komplement till den stora undersökningen har TNS Sifo, på Hyresgästföreningens uppdrag, specialgranskat svenska folkets inställning till bostadsfrågan. 522 personer ur allmänheten har fått svara på en rad frågor.

76 procent av dessa tycker att problemet med bostadsbrist är mycket stort eller ganska stort i Sverige som helhet.

47 procent av de tillfrågade tycker att det är mycket viktigt att det byggs fler hyresrätter. 69 procent tycker att bostadsbristen är en faktor som hindrar den långsiktiga tillväxten i Sverige.

Drygt 80 procent av de tillfrågade tycker att hur tillgången på bostäder ser ut på olika orter och för personer med olika behov i grunden är ett ansvar för beslutande politiker och samhällsplanerare.

Fler än hälften av de tillfrågade har dessutom diskuterat bostadsfrågor en eller flera gånger den senaste månaden.

Nu måste politiker över hela landet på allvar inse hur stort behovet av politiska initiativ är. Bostadsbristen hämmar både Sveriges tillväxt och människors utveckling.

Det är dags att landets politiker går från ord till handling och presenterar förslag på hur vi ska få fart på byggandet och lösa bostadsbristen, både nationellt och lokalt. Det är bara drygt fem månader kvar till valet så det är hög tid att ta politiskt ansvar.

Barbro Engman, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.