Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

“Bostadskrisen är ett marknadsmisslyckande”

”Ingen är fri från skuld när det gäller den svenska bostadskrisen. Men att ensidigt peka ut byggbranschen är att göra det för enkelt för sig, skriver Ola Johansson, Centerpartiets bostadspolitiska talesperson, som välkomnar den Socialdemokratiska ekonomklubbens artikel på DN-Debatt den 11 augusti.

Publicerad: 23 augusti 2016, 10:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutveckling

”Bruksvärdessystemets försvarare målar ofta upp en bild av att det enda alternativet till dagens system är en fullständigt avreglerad hyresmarknad. Det är en missvisande retorisk figur vars enda syfte är att befästa det tidigare nämnda ideologiska dödläget som råder i frågan. En sorts ”antingen är du med oss eller mot oss-argumentation” – kunde vi läsa i DN-debatt den 11/8.

I Dagens Nyheters artikelserie om bostadskrisen har det bland annat påpekats att byggföretagen avsiktligen dröjer med genomförandet av redan antagna detaljplaner och att kommuner glömmer bort helheten så att barn får gå i skolors barackbyggnader. Bankerna får sin beskärda del, liksom politiken. Ingen är fri från skuld och det finns mer ansvar att ta. Men om man ensidig pekar ut byggbranschen gör man det enkelt för sig. Min uppgift som Centerpartiets bostadspolitiska talesperson är att ge förutsättningar som inte onödigtvis hindrar någon som vill bygga, oavsett var.

En pytteliten åtgärd

Stefan Löfven (S) satsar allt på ett investeringsstöd med 3,2 miljarder kronor. Dessa har det ännu inte blivit möjligt för byggföretagen att söka. Osäkert när de kommer och om de alls kommer att få någon effekt. Nu planerar regeringen att införa en kilometerskatt som direkt drabbar transporter av byggmaterial och prefabricerade moduler. Dessa för byggandet viktiga transporter kan få en merkostnad på 26 kronor per mil med kilometerskatten, enligt vad som läckt från regeringens utredning. Betänk hur stor del av byggkostnaderna som redan består av transporter och hur dessa nu kan komma att öka ytterligare.

När Peter Eriksson (MP) i DN:s artikelserie föreslår att kommunerna ska kunna låta Byggnadsnämnden anta detaljplaner är det för det första ett förslag som kom från Alliansregeringen som MP, S, V och SD stoppat och för det andra en pytteliten åtgärd, jämför med hur det skulle vara om han exempelvis tillät små kommuner att planera bostäder i de attraktivaste lägena, nära stränder, eller begränsade sakägar-kretsen vid överklagande och lät byggföretagen själva ta initiativ till och genomföra en detaljplaneprocess.

Mark och marknad

Centerpartiet tackade ja till att delta i bostadssamtalen för att vi menar det är helt avgörande för hur vi ska få hela landet att utvecklas, kunna få fler i arbete och förbättra kompetensförsörjningen för företagen, samt inte minst förbättra integrationen av nyanlända. Vi behöver mera mark och vi behöver mera marknad. I stället för att sätta upp nya hinder måste politiken rensa upp bland regler och sluta styra byggföretagen med tomma löften om stöd och subventioner.

Sist och inte minst måste bostadsmarknaden förändras så att trösklarna sänks och rörligheten ökar. Det är därför jag tycker Socialdemokraterna från Handels skrivning, med vilken jag inleder den här texten, känns välkommet. I en tid när många drömmer om ett nytt miljonprogram, måste man konstatera att bostadskrisen egentligen är ett marknadsmisslyckande och att det är denna dröm om staten, eller kommunernas som alla goda gåvors givare som är problemet.

Ola Johansson, Centerpartiets bostadspolitiska talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

bostadsutveckling

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News