Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bra Byggnads att ni ändrar er och vill följa märket”

Byggföretagen välkomnar att Byggnads är villigt att följa det märke som parterna inom industrin har kommit överens om, skriver Mats Åkerlind och Catharina Elmsäter-Svärd från Byggföretagen.

Publicerad: 23 november 2020, 09:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd Byggföretagen, och Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

Foto: Byggföretagen


Ämnen i artikeln:

ByggföretagenByggnadsstrejk

Det här är en slutreplik i den debatt som består av de tidigare artiklarna Byggnads ledning behöver ta ansvar för byggjobben och Byggnads: ”Det handlar om liv, hälsa och framtiden för hela branschen” publicerad här på Byggindustrin 18 och 19 november 2020.

Vi välkomnar Johan Lindholms beslut att släppa kravet på kompensation och därmed följa det märke som parterna inom industrin har kommit överens om. Johan Lindholms beslut visar att han är beredd att börja ta ansvar för att säkra framtiden för svensk byggbransch. Det här kommer att underlätta den medling som har inletts.

Läs även: Byggnads: ”Det handlar om liv, hälsa och framtiden för hela branschen” 

Byggföretagen har nolltolerans mot fusk. I arbetet för en sund byggbransch bjöd vi in Byggnads till ett gemensamt arbete, för att tillsammans kroka arm mot de oseriösa. Lindholm har personligen deltagit i arbetet, vi har skakat hand och skrivit under gemensamma förslag. Därför är det häpnadsväckande att Lindholm kommunicerar att deras varsel om strejk bygger på att Byggföretagen och alla dess medlemmar inte vill ha ordning och reda. Byggföretagen har lagt förslag på ett utökat huvudentreprenörsansvar med en uppsnabbad process för en utökad granskning.

Avtalet ska ge bättre konkurrensmöjligheter

Likaså är arbetet lika prioriterat för oss med säkra arbetsplatser och god arbetsmiljö som för Byggnads. Däremot kan vi inte låta regionala skyddsombud få större befogenheter än exempelvis myndigheter, därför har vi föreslagit ett alternativt utökat uppdrag.

Under torsdagen inleddes medling under ledning av Medlingsinstitutets Jan Sjölin. Vår förhoppning och tro är att vi den vägen kan hitta lösningar som båda parter är nöjda med. Årets avtalsrörelse måste leda till att konkurrensförmågan för seriösa byggföretag förbättras, inte tvärtom. Det måste vara värt att se kollektivet som norm och rikta de hårda handlingarna mot de företag som avsiktligt rundar våra värderingar och system. Här måste vi som parter verkligen kroka arm.

Läs även: Byggnads ledning behöver ta ansvar för byggjobben

Det ställer dock krav på att Johan Lindholm faktiskt håller ord och står upp för gjorda överenskommelser i stället för att med mustiga ord kasta en bild över arbetet som att inget har hänt eller att något görs. Lindholm bär också ett ansvar att ena byggbranschen.

Nu är det viktigt att medlarna får goda förutsättningar för att mejsla fram ett förlikningsförslag som kan accepteras av båda parter. Byggföretag, byggarbetare och svenska folket förväntar sig ingenting annat.

Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd Byggföretagen

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News