Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Branschavtal för energisnåla hus behövs"

SABOs medlemsföretag har lång erfarenhet av byggbranschen. Kompetenta entreprenörer kan bygga hus med låg energiförbrukning. Vi undrar därför varför Sveriges Byggindustrier är så ointresserat av att skriva under Energikrav 09. Varför kan inte branschorganisationen sluta ett avtal som i grunden är både logiskt och angeläget? skriver Gösta Gustavsson, tf enhetschef för fastighetsutveckling på SABO.

Publicerad: 16 Augusti 2010, 12:45


En av de regler som fastighetsägare i Sverige måste hålla sig till, är Boverkets byggregler om funktionsansvar för energi. De ställer krav på hur mycket energi nya bostadsbyggnader får dra: 110 kWh per kvadratmeter i södra Sverige. Vi och våra medlemmar vill ta vårt ansvar för att minska energianvändningen i den svenska bostadssektorn. En del bostadsbolag väljer till och med att ställa tuffare krav på nyproducerade hus än vad lagen kräver. Många av våra medlemmar beställer särskilda lågenergihus. Viljan att gå ett steg längre än vad lagen kräver är alltså stor.

Arbetet med att minska energianvändningen i bostadssektorn är så viktig, att vi vid upprepade tillfällen har försökt få till stånd ett speciellt branschavtal med Sveriges Byggindustrier som rör nyproducerade hus, som också behandlar sådana med lägre energiåtgång än vad lagen kräver. Vi kallar det Energikrav09.
I Energikrav09 vill vi säkerställa att det hus som vi har beställt, håller de energikrav som vi har satt upp. Om inte, ska den som uppför huset - i detta fall byggfirman - stå för kostnaden.

För byggnader som inte uppfyller lagkraven handlar det dels om att kostnadsfritt åtgärda energianvändningen, dels betala för den energi som överstiger det beställda husets krav på förbrukning fram till dess att byggnaden klarar avtalets krav.

För byggnader som ska uppfylla tuffare krav än lagen kräver, ska entreprenören i första hand åtgärda ovan. I andra hand, om entreprenören inte kan eller vill åtgärda energianvändningen, ska fastighetsägaren kompenseras med en summa som motsvarar den ökade energianvändningen i fastigheten under tio år.

Energikrav 09 är formulerat med tanke på en totalentreprenad, där byggfirman ansvarar för både konstruktion och uppförande. Firman är alltså fullt ansvarig för det hus som den levererar. Inget konstigt med det, så brukar det gå till i andra branscher där varor beställs, levereras och betalas.

Vårt avtal är ett förtydligande av de allmänna bestämmelserna för totalentreprenader, ABT06; det definierar vilken ersättning beställaren ska få för den ökade energikostnaden. Det är inga små summor det handlar om.

Låt oss ge ett exempel: Ett hus på 2 000 kvadratmeter som drar 40 kWh för mycket per kvadratmeter, kostar cirka 50 000 kronor per år från det att huset står klart till dess att energiåtgången är åtgärdad.

Vi anser att det behövs tydliga och strikta avtal så att beställda energiprestanda i nyproducerade hus med lågenergiprofil uppfylls. Att minska energianvändningen är en viktig uppgift för hela samhället. Vi som fastighetsägare och beställare är mer än villiga att bidra till detta.

Men dagens system, där kunden själv ska stå för merkostnaden som uppstår när huset drar mer energi än avtalat, är absurd. Det kan leda till att det blir billigare för totalentreprenören att "köpa sig fri" än att uppfylla kravet.
SABOs medlemsföretag har lång erfarenhet av byggbranschen. Vi vet att kompetenta, seriösa entreprenörer klarar av att bygga hus med låg energiförbrukning. Vi undrar därför varför Sveriges Byggindustrier är så ointresserat av att skriva under Energikrav 09. Varför kan inte branschorganisationen sluta ett avtal som i grunden är både logiskt och angeläget?

Vi uppmanar Sveriges Byggindustrier att göra det enda rimliga:
Ta ansvar för de hus som byggs med syfte att vara energisnåla.
Ge full ersättning till fastighetsägare som inte har fått vad de har beställt och betalat för.

Gösta Gustavsson, tf enhetschef för fastighetsutveckling på SABO

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.