Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Branschen: ”Det räcker nu!”

Publicerad: 12 maj 2015, 13:49

Byggnads och Byggcheferna inleder en 3-årig satsning på att få bort den förlegade machokulturen i branschen. Det är en överlevnadsfråga, enligt Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna, och Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.


– Det går för långsamt! Vi har haft utspel kring detta i ett antal år, men tyvärr har det inte hänt mycket. Därför måste vi ta till kraftigare tag, säger Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna.

Tillsammans har Byggnads och Byggcheferna låtit undersöka arbetsklimatet i byggbranschen. Undersökningen gjordes helt nyligen och omfattade över 2 000 personer.

Det är en dyster bild som framträder. Många vittnar om grabbiga attityder och ett tufft arbetsklimat. En fjärdedel av respondenterna säger att de påverkas negativt av den här kulturen. Problemen blir än mer framträdande när man ser hur branschens kvinnor har svarat. Sex av tio kvinnor har mått dåligt av den rådande kulturen och hälften av kvinnorna upplever att det finns en uppfattning att kvinnor egentligen inte hör hemma på bygget.

Enligt Johan Lindholm och Lars Bergqvist är dessa attityder ett hot mot hela branschen. Begåvade människor väljer bort eller lämnar byggyrkena på grund av detta – om de upplever att arbetsmiljön är ohälsosam eller att de inte kommer att få en rättvis chans.

– Det är en väldigt konservativ bransch vad gäller synen på kvinnor och vi vet att folk slutar på grund av detta. Det måste bli en förändring, säger Lars Bergqvist.

Med de stundande politiska satsningarna på bostäder och infrastruktur är läget än mer akut, enligt Bergqvist.

– Vi är redan ansträngt sysselsatta i sektorn, så vi måste lösa detta. Vi vill ju också vara en modern bransch dit alla som är intresserade av samhällsbyggnadssektorn ska kunna söka sig. Jag tror att det är oerhört viktigt för branschens överlevnad, säger Lars Bergqvist.

På frågan om varför Byggbranschen sticker ut i det här avseendet tror Byggchefernas ordförande att förklaringen ligger i att det är en så enkönad bransch.

– 1 procent av Byggnads medlemmar och 7 procent av våra medlemmar är kvinnor vilket gör det svårt att förändra och ta död på sådana här attityder. Jag trodde att det skulle ändras med en ny generation, men det har det inte gjort, säger Lars Bergqvist.

2013 gjorde Byggcheferna en stor enkätundersökning bland kvinnor i branschen som blev mycket uppmärksammad.

– Vi trodde att det skulle hända mer, att fler skulle sätta igång och göra saker. Men vi äger inte folket. Företagen måste också göra något, säger Lars Bergqvist.

Genom Byggnads delaktighet i kampanjen finns det möjlighet att nå ut brett, enligt Bergqvist. Förhoppningen är att fler branscher inom bygg, som VVS, - och elbranscherna, ska haka på. Satsningen är mer än en reklamkampanj. Under hösten planeras minst tre större seminarier kring dessa frågor.

– Vi vill också ta diskussionen direkt med företag och hålla workshops på större arbetsplatser med mera, säger Lars Bergqvist.

Det finns ännu inte några klart uppsatta mål med vad satsningen på en mer fördomsfri byggbransch ska resultera i.

– Vi håller på att titta på olika mätmetoder, säger Lars Bergqvist.

Ett syfte är att få de schyssta killarna att reagera.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.