Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bryt dödläget för miljonlägenheternas renovering

Energismart renovering av bostäderna i miljonprogrammet är nödvändig. Men frågan är större än så. Perspektivet i miljonprogramsdebatten behöver breddas. I dag är det många människor och fastigheter som mår dåligt på grund av fukt- och mögelskador. Det är olyckligt att hälsan riskeras när det finns kunskap om hur fuktskador kan förebyggas. En viktig åtgärd är att förbättra ventilationen. Det skriver Hannu Saastamoinen, Swegon.

Publicerad: 26 november 2013, 15:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Inomhusmiljön i drygt en tredjedel av alla byggnader i Sverige kan påverkas negativt av fukt- och mögelskador. Flest fuktskador finns i småhus och berör 1,6 miljoner husägare. En dryg halv miljon boende i flerbostadshus är också drabbade. Det visar Boverkets så kallade BETSI-utredning från 2011.

God ventilation är en förutsättning för ett bra inomhusklimat. Att det finns samband mellan dålig inomhusmiljö och ohälsa är belagt i forskningen även om mekanismerna bakom ännu är okända.

Fukt i byggnader kan leda till biologisk påväxt och att hälsovådliga ämnen från material avges. Detta kan i sin tur leda till olägenheter och risk för människors hälsa.

Fuktskadorna har till stor del uppkommit inuti konstruktioner och ouppvärmda utrymmen som vindar och andra kryputrymmen. Det är ofta felaktigt utformade konstruktioner som byggts i stor skala som är orsaken.

Vi vet att fuktskadade miljöer medför fler problem. Dålig ventilation orsakar fler klagomål, till exempel rapporterar kvinnor och allergiker fler symptom. Men vi känner inte till vilka enskilda faktorer som orsakar dessa problem, vilka biologiska mekanismer som verkar eller varför folk reagerar som de gör. Erfarenheten visar att om man genomför rätt åtgärder, till exempel förbättrar ventilationen, så reduceras eller försvinner besvären/symptomen. Att förebygga fukt- och mögelskador ger besparingar i underhåll. Den besparingen finns dock sällan med i renoveringskalkylen eftersom det är kostnader som ligger långt fram i tiden.

Boverkets förslag är att år 2020 ska byggnader och deras egenskaper inte påverka hälsan negativt. Därför ska det säkerställas att fukt inte medför problem i inomhusmiljön. Målet är att andelen byggnader med fuktskador av betydelse för inomhusmiljön ska vara lägre än fem procent av det totala byggnadsbeståndet år 2020.

På sex år bör alltså antalet byggnader med allvarliga fukt- och mögelskador minskas med 31 procent. Det låter som en närmast utopisk uppgift. Det ter sig omöjligt med tanke på att ingen för närvarande kan eller vill finansiera den nödvändiga renoveringen av omkring en halv miljon av lägenheterna i miljonprogrammet. Förbättringar av inomhusklimatet kan göras samtidigt som husen renoveras, men kan också göras separat.

Enkla och kostnadseffektiva ventilationslösningar som innebär att hyresgästerna inte behöver flytta ut under installationstiden finns nu framtagna. De system som hittills funnits på marknaden har inte varit anpassade för ombyggnationer. Men nu när det blir lättare att installera blir det också billigare.Det handlar inte bara om kapitalförstöring att låta nödvändiga renoveringar bero. Det gäller också att spara energi, rädda fastigheter och ge människor ett bättre inomhusklimat. Därför krävs snabba politiska initiativ för att bryta dödläget på renoveringsfronten.

Hannu Saastamoinen, vd och koncernchef Inneklimatföretaget Swegon

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.