Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Bygga eller inte bygga är det frågan?

Byggbranschen vill inget hellre än att bygga bostäder. Att avstå från att bygga eller bygga på en lägre nivå än möjligt för att driva upp priserna, argument som har förts fram i debatten om bostadsbyggande, går emot själva idén med att driva byggföretag, skriver Björn Wellhagen, närings-politisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 19 november 2013, 16:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En del debattörer ifrågasätter branschens intresse av att bygga fler bostäder. De tror att företagen ligger på mark och avsiktligt håller nere byggandet för att driva upp priserna.  Det är precis tvärtom  –byggbranschen vill inget hellre än att bygga. Genom att bygga håller företagen igång kärnverksamheten.

Att avstå från att bygga eller att bygga på en lägre nivå än möjligt motsäger idén med att driva byggföretag. Det innebär att maskiner och personal blir övertaliga. Maskiner kan visserligen säljas men medarbetarna måste sägas upp. Det ligger inte i företagets intresse att göra sig av med medarbetare och förlora kompetens. Se vad som hände under 1990-talskrisen när flera årskullar försvann ifrån branschen, många av dem skulle varit platschefer eller arbetsledare i dag. I stället har vi nu en brist på just dessa yrkeskategorier.

Företagen vill hålla uppe volymerna för att behålla kompetenta medarbetarna, de är en del av företagens ryggrad.

Men det är riktigt att vissa byggbolag har mark i lager för att bebygga senare. Anledningen till det är att plan- och bygglovsprocessen kan ta sju till tio år från idé till färdigställd bostad. Överklagande av detaljplaner och bygglov gör tidsuppskattningen av processen osäker och utdragen.

Av de markinnehav som finns i dag är bara en del byggklar, merparten ligger i lagret. Det är nödvändigt att agera på detta rationella sätt eftersom verkligheten ser ut som den gör.

Plan- och bygglovsprocessens längd är dessutom ett problem ur konkurrenssynpunkt. För att kunna ligga på mark under flera år krävs ekonomiska muskler, det vill säga kapital. Mindre företag missgynnas då de inte har samma möjlighet till detta. En halvering av tiden från idé till färdig bostad skulle öka mindre företags möjligheter och därmed förbättra konkurrenssituationen. Vi bedömer att en sådan målsättning är rimlig och inte minst nödvändig.

Konkret handlar det om åtgärder som att hitta morötter till snabbare hantering, begränsa överklagandemöjligheterna och få till stånd tydliga nationella regler. Det handlar inte om att företagen inte villa bygga.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.