Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Bygga småhus är enda chansen att täcka behovet”

”I Västeuropa är nära hälften av allt bostadsbyggande småhus och Sverige är idag ett av de länder i västvärlden som har det svagaste småhusbyggandet”, skriver Ulf Perbo, statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall 2010-2014. Ett ökat småhusbyggande är enda sättet att bygga 70 000 bostäder per år enligt Ulf Perbo.

Publicerad: 1 mars 2016, 09:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det politiska samtal som nu förs har som en av sina viktigaste frågor hur vi ska nå de cirka 70 000 nya bostäder om året som Boverket menar krävs. Bostadsforskaren Hans Lind hävdar samtidigt att det måste bli en särskilt stor ökning av bostäder som är åtkomliga för personer med lägre inkomster. Detta kan inte ske med dagens fokus på dyrt förtätningsbyggande eller traditionella hyreslägenheter. Samtidigt har flera företrädare för byggbranschen flaggat för att vi redan i dag ligger nära kapacitetstaket för hur många bostäder som kan byggas. Men det går att bygga 70 000 nya bostäder per år till rimliga kostnader.

”Osunt lågt småhusbyggande”

Byggandet av lägenheter i flerbostadshus är i dag högt, cirka 40 000 per år, och andelen hyresrätter stor. Det är högre än i jämförbara länder. Med undantag för en kort period under byggboomen före 1990-talskraschen får vi gå tillbaka till miljonprogrammet på 1970-talet för att hitta högre nivåer än i dag.

Skälet att vi trots detta släpar efter är att vi har ett osunt lågt byggande av småhus, bara cirka 10 000 hus per år.

I Västeuropa är nära hälften av allt bostadsbyggande småhus. Med ett normalt småhusbyggande skulle nyproduktionen i dag vara uppe på de nivåer som behövs. Småhusbyggande utnyttjar till betydande del en annan produktionskapacitet än flerbostadshus.

Vill helst bo i småhus

Utifrån Sveriges förutsättningar är det låga småhusbyggandet märkligt. Vi har tillsammans med Finland den största tillgången på mark per person. Att potentialen är stor till och med i Stockholmsområdet framgår av den rapport från Stockholms Handelskammare som visade att det går att bygga 65 000 småhus mellan Arlanda och Uppsala.

I en lång rad undersökningar, senast av Boverket, har cirka 70 procent av hushållen sagt att de helst vill bo i småhus. Eftersom bara 50 procent har den möjligheten i dag borde alltså byggandet snarast domineras av småhusbyggande.

Att små tätbefolkade länder som Nederländerna, Belgien och Danmark har ett högre småhusbyggande än Sverige borde stämma till eftertanke.

Miljonprogrammets trädgårdsstäder

En tredjedel av miljonprogrammet utgjordes av trädgårdsstäder. Dessa är idag attraktiva väl fungerande bostadsmiljöer utan de problem med utanförskap och sociala problem som kännetecknar vissa stora flerbostadshusområden.

Vi bör fortsätta med dyrt förtätningsbyggande i våra städer eftersom det finns en god efterfrågan på detta. Kommunerna bör samtidigt planera offensivt för att bygga 30 000 småhus per år vilket tillsammans med 40 000 lägenheter i flerbostadshus blir det 70 000 nya bostäder vi behöver varje år. Något alternativt sätt att bygga 70 000 bostäder om året finns inte.

Ulf Perbo,Statssekreterare 2010–2014 med ansvar för bostadsfrågor. Före detta chefekonom på Sveriges Byggindustrier. Arbetar i dag på Bil Sweden.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.