Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Byggföretag, sänk era lånekostnader!

Det har varit stort fokus på hushållens bolåneräntor. Politiker och medier har lyft frågan om bankernas marginaler vid bolån. Men när det gäller företagens lånevillkor är det tyst, skriver Masih Yazdi och Tommy Furland på företaget Fundcurve. De anser att detta är en viktigt och förbisedd del i företagens kreditvärdighet och extra angelägen nu under lågkonjunkturen.

Publicerad: 13 mars 2013, 10:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Under 2012 var det stort fokus på vilka räntor de svenska hushållen betalar för bolån och vilka vinster detta innebär för bankerna. Finansminister Anders Borg skällde på bankerna och krävde sänkta marginaler, Svenska Dagbladet skapade Räntekartan som belönades med Årets Innovation av Medievärlden och Tidningsutgivarna, Finansinspektionen skrev rapporter om bankernas alltför höga bolånemarginaler och Avanzas Sparekonom Claes Hemberg prisades för sin Twitterkampanj #sägdinränta.

Vad som helt har saknats i debatten är en diskussion kring de räntevillkor som företagen möter. Hur stora är deras räntekostnader? Hur höga är bankernas marginaler på utlåning till framför allt små och medelstora företag? Hur påverkar räntorna företagens affärsmöjligheter och förutsättningarna för tillväxt och jobbskapande i Sverige?

En färsk undersökning vi på det nystartade företaget Fundcurve har gjort visar att 90 procent av alla svenska små och medelstora företag har ett förhandlingsutrymme på räntan de betalar på sina lån. I många fall utan att veta om det. Undersökningen visar vidare att nästan alla även på andra sätt kan påverka sin ränta.

Den övermarginal som företagen betalar på sina lån beror enligt oss framför allt på den brist på transparens som råder vad gäller hur företagsräntor sätts. Till skillnad från bolån där det finns listpriser, där man kan fråga grannen eller läsa i SvD:s räntekarta finns inga sådana jämförelsemöjligheter för företag. Eftersom verksamheterna och därmed risken skiljer sig så mycket åt är det nästintill omöjligt för en företagare att jämföra sin ränta med någon annan. Dessutom påverkas räntan av de säkerheter företaget lämnar till banken, vilket gör jämförelser ännu svårare.

Företag prioriterar ofta skatteplaneringen inför sitt bokslut men glömmer ofta att ta hänsyn till hur detta påverkar företagets kreditvärdighet. En optimering av skatteplaneringen kan leda till att bankens bedömning av kreditvärdigheten blir mer negativ än vad som hade behövt vara fallet. Eftersom detta är en av de viktigaste parametrarna när banken sätter räntan kan det leda till att företagens bokslutsplanering totalt sett leder till ökade kostnader.

Vi menar att fokus från politiker och media bör flyttas över från bolånemarginaler till de villkor som företagen möter när de söker lån hos banken. Detta är inte minst viktigt under lågkonjunkturåret 2013 då arbetslösheten förväntas bita sig fast på höga nivåer. Men även företagen har ett ansvar. Häri ligger att i större utsträckning ta hänsyn till hur bokslutsplaneringen påverkar kreditvärdigheten och i mindre utsträckning koppla ihop privatekonomin med de villkor som ska förhandlas fram för företaget. Sammantaget kan detta leda till att företagens räntekostnader sjunker, vilket kan bidra till större investeringar i maskiner och personal, vilket skulle gagna samhället i stort.

Masih Yazdi och Tommy Furland, Fundcurve

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.