Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Byggföretagen måste ställa om för klimatets skull"

Redan nu måste byggföretagen ta ställning till hur man ska klara målet om klimatneutralitet till 2045. Ett sätt är att förändra husens standard från nollenergihus till plusenergihus med hjälp av solceller. Ett annat är att ha stort fokus på materialanvändningen, skriver Roland Ekstrand, Svensk Klimatcertifiering.

Publicerad: 14 september 2016, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

klimatpåverkan

Miljömålsberedningen kom i början av sommaren med sitt slutbetänkande där man påpekar att byggindustrin kommer att få nya krav när det gäller att uppnå målet med klimatneutralitet 2045. Är klimatpåverkan som störst vid själva byggnationen eller senare under husets livstid?

Klimatpåverkan kommer att ske från materialval tills den dag när huset inte går att använda för sitt ändamål och rivs. För att utröna konsekvenserna av en byggnation både vad gäller materialval och byggteknik måste man utgå från en livscykelanalys som kan omfatta en tidsperiod på 50–100 år

Hur uppnå målet?

Från 2021 skall all byggnation vara näranollenergihus så redan nu måste byggbolagen ta ställning till hur man ska uppnå målet. Genom att producera egen energi genom till exempel solceller på taken kan man förändra husets standard från näranollenergihus till plusenergihus vilket betyder att byggsektorns klimatpåverkan kommer att minska.

Vid materialval finns vissa grundläggande faktorer som bör beaktas. Klarar materialet sin funktion utan att förändras under byggnadens livslängd? Hur mycket energi åtgår för att tillverka byggmaterialet? Påverkas materialet av fukt vilket kan vara fallet när det gäller porösa material vilket ger sämre energieffektivitet därför att fukt (vatten) leder energi.

Tävlan om trähus

Att använda trä som byggmaterial framhålls som det mest klimatsmarta och det har blivit en tävlan om vem som kan bygga högsta trähusen. Vad man inte får glömma är att trä brinner och därför måste brandskyddet vägas in när man bygger trähus på höjden.

Trä består av bunden koldioxid som frigörs den dag man eldar upp materialet vilket ur klimatsynpunkt har fördelar. Men en EPD (Environmental Product Declaration) visar att även trähus kommer att avge koldioxid vid tillverkning och byggnation.

Tekniken väl utvecklad

Stål och betong hamnar i strykklassen därför att de avger så stora mängder koldioxid vid tillverkning. För att avskilja koldioxiden vid tillverkningen finns i dag bra metoder att tillgå. Men att förorda att man skall använda CCS (Carbon Capture and Storage) vilket betyder att man pumpar ner koldioxiden i berggrunden är en återvändsgränd därför att det kommer att åtgå enorma mängder energi för att flytta koldioxiden och koldioxid i koncentrerad form är en dödlig gas som kräver speciell hantering.

Den koldioxid som uppstår vid tillverkning kan man tillsammans med vatten och el tillverka metanol eller DME (Dimetyleter). Om man tillverkar drivmedel av koldioxiden så slipper man elskatten vilket innebär att det borde vara lönande idag med det låga elpriset.

På Island tillverkas metanol i stor skala av företaget CRI så tekniken är väl utvecklad. Det är relativt lätt att förändra dagens fordon till metanoldrift vilket skulle innebära att byggindustrins behov av transporter skulle kunna ske utan fossila drivmedel. Tillvaratar man all koldioxid vid tillverkningen kommer stål- och cementindustrin att bli de mest klimatvänliga alternativen när det gäller byggmaterial. Varför vänta till 2045?

Roland Ekstrand, Svensk Klimatcertifiering

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

klimatpåverkan

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.