Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Byggföretagen riskerar att inte se skogen för alla träd”

Nyckeln till digitalisering och effektiv verksamhet i byggbranschen är en enhetlig informationsmodell. För att få till en sådan krävs det att de ofta vattentäta skotten mellan olika delar av byggprojekten rivs. Det görs som tur är enklast med just en enhetlig informationsmodell, skriver Mats van Halteren, Unit4.

Publicerad: 31 mars 2021, 12:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats van Halteren, Unit4 tycker att branschen måste tänka mer helhet.

Foto: Sami Grahn


Ämnen i artikeln:

BIMByggföretagen

Byggbranschen har i jämförelse med många andra branscher en lång tradition av strikta arbetssätt, med lika strikt organisation som en naturlig följd. Det innebär ofta en bristande översikt som medför en risk att digitalisering genomförs separata insatser i olika delar av verksamheten, i så kallade silos. Det innebär att den fulla potentialen för effektivisering inte nås.

Lång bit kvar

Informationsmodellering för byggprojekt (BIM, Building Information Modeling) är ett exempel på en lösning som har potential att sammanföra alla olika delar av verksamheten, med deras olika digitala lösningar. Men än har man inte kommit så långt. Det handlar om att knyta ihop en mängd olika tillämpningar: virtuell och förstärkt verklighet (VR och AR), drönare, 3D-skanning, -analys och -utskrifter, robotlösningar och andra typer av automatisering, självkörande fordon, maskininlärning och andra AI-lösningar, dataanalys och användning av digitala tvillingar, med mera. Och då har vi inte ens nämnt affärssystem som är anpassade för byggprojekt.

Kort sagt, det blir komplext när olika digitala lösningar, läs IT-system, införs för olika tillämpningar.

Kort sagt, det blir komplext när olika digitala lösningar, läs IT-system, införs för olika tillämpningar. I stället för att utnyttja kraften i en övergripande informationsmodell får man lägga tid, energi och pengar på att i bästa fall lyckas integrera alla de olika lösningarna på ett godtagbart sätt. Risken är uppenbar att inte ens det hinns med.

Nya affärssystem

Ett modernt affärssystem är en idealisk knutpunkt för de olika tillämpningar som kan dra nytta av en enhetlig informationsmodell. Det gäller inte minst för möjligheterna att hantera och presentera information på olika enheter. Arbetets natur gör att mobilitet är av yttersta vikt. Folk befinner sig trots allt på olika fysiska platser när de sköter sina arbetsuppgifter.

Mobilitet och möjligheten att använda olika klientenheter, som smartmobiler, är viktig ur flera synpunkter. Inte minst för att kunna erbjuda moderna arbetsverktyg till yngre medarbetare.

För att lyckas krävs det att tänka helhet från början när nya lösningar införs. Det är en utmaning i en bransch som av tradition innefattar olika verksamheter, ofta med vattentäta skott mellan varandra.

För att lyckas krävs det att tänka helhet från början när nya lösningar införs. Det är en utmaning i en bransch som av tradition innefattar olika verksamheter, ofta med vattentäta skott mellan varandra. Det visar sig i organisationen av de flesta stora byggprojekt, med olika underentreprenörer som kanske inte ens känner till varandras namn.

Det företag som har totalansvaret för ett byggprojekt behöver alltså inte bara knyta ihop informationen för olika delverksamheter. Man måste även knyta ihop olika företag som är inblandade i projektet.

Mats van Halteren, Unit4

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BIMByggföretagen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News