Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Byggnader och byggande i fokus på klimatmötet"

Klimatmötet i Paris, COP 21, anses vara avgörande för om vi ska kunna klara tvågradersmålet. Byggsektorn har en viktig roll att spela för att minska den globala uppvärmningen. Vi kan bidra med minskad klimatpåverkan både i driftsskedet och under själva byggprocessen, skriver Maria Brogren, miljöchef på Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 2 december 2015, 14:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När det gäller klimatpåverkan från energianvändningen i byggnader har vi kommit förhållandevis långt i Sverige. Anledningen är alltmer energieffektiva byggnader och ökad användning av förnybar energi. Nu handlar det om att öka tempot i lågenergibyggande och energirenoveringar. För det behövs kunskaps- och kompetensutveckling i sektorn, och rätt drivkrafter i samhället.

Det ska vara enkelt och lönsamt att bygga lågenergihus och genomföra energirenoveringar. Sveriges Byggindustrier stöttar byggföretagen genom information, utvecklingsprojekt och demonstrationsprogram som LÅGAN-programmet. På regelfronten behövs tydlighet och långsiktighet för att stötta den utveckling som pågår. Inga konstigheter.

Mer kunskap ökar trycket

När det gäller att minska klimatpåverkan från själva byggandet (inklusive materialproduktion, transporter och byggproduktion) har både kunskap och praktiskt arbete tidigare varit eftersatt, men på senare år har vi från byggbranschens sida lyft frågan och bland annat låtit göra livscykelanalyser för att se var i byggprocessen klimatpåverkan uppstår. Med mer kunskap ökar trycket på att minska klimatpåverkan.

Det offentliga och näringslivet måste jobba tillsammans för att minska klimatpåverkan från byggandet. Allt ifrån forskning, beräkningsstandarder och offentlig upphandling, till praktiska åtgärder ute på byggena behövs. Vårt arbete fokuserar på de delar som byggföretagen har rådighet över. Vi informerar om hur företagen kan minska klimatpåverkan i projekt, genom till exempel smarta logistiklösningar, minskat spill och svinn, bränslebyte i arbetsmaskiner samt energieffektivare byggbodar och torkning.

Byggsektorn är ett viktigt fokusområde på klimatmötet i Paris. Det märks bland annat genom att det nya initiativet ”Global Alliance for Buildings and Construction” lanseras av FN med flera. I samband med klimatmötet i Paris kommer också vår europeiska branschorganisation, FIEC, att ordna en konferens den 4 december om byggsektorns klimatpåverkan. Där kommer FIEC att presentera tio konkreta aktiviteter för att minska byggsektorns klimatpåverkan, till exempel: öka takten i lågenergibyggandet, driva på utvecklingen mot cirkulär ekonomi, förespråka LCA i offentlig upphandling, stödja teknikutveckling och innovation samt stödja utbildning inom hållbart byggande.

Sverige har stark röst

Sverige har en stark röst i FIEC och ordförandeskapet i teknik- och miljökommittén TEC-3, och vi är stolta och glada över att vår europeiska organisation kliver fram i klimatfrågan.

Vi står naturligtvis bakom tvågradersmålet, det handlar om vår gemensamma framtid. Klimatmötet i Paris är mycket viktigt, och vi är hoppfulla att man ska kunna ta ett rejält kliv framåt i förhandlingarna. Byggsektorn är central för att klara målet. Tillsammans med beställare och hela samhällsbyggnadssektorn kan vi göra en avgörande skillnad för klimatet.

Maria Brogren, miljöchef på Svergies Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.