Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Byggnads: BI vägrar ta ansvar

Sveriges Byggindustriers Ola Månsson och Mats Åkerlind skriver i Byggindustrin att vi inte kan få bort de kriminella aktörerna i byggbranschen med hjälp av citat ”dåliga regler i ett kollektivavtal”. I samma andetag skriver de att Byggnads och Sveriges Byggindustrier, BI, är överens om problembilden och vill göra någonting åt den. Det går inte ihop. Det skriver Johan Lindholm, Byggnads ordförande, och Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare på Byggindustrin debatt.

Publicerad: 26 mars 2013, 13:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är anmärkningsvärt hur Sveriges Byggindustrier vägrar ta ansvar i en sådan här viktigt fråga. Månsson och Åkerlind skriver att det stora flertalet oseriösa byggföretagarna inte är medlemmar i BI och därmed ska varken BI eller Byggnads lägga näsan i blöt. Det är märkligt att BI plötsligt inte vill medverka till att svensk byggbransch blir en bransch att vara stolt över, en bransch i världsklass.

Byggnads får dagligen samtal från byggföretagare, ofta BI:s egna medlemmar, som stöder våra krav. De vill kunna bedriva en verksamhet med avtalsenliga löner och schyssta villkor men konkurrerar med de oseriösa aktörerna som erbjuder jobbet för halva priset. I samma tidning som Ola Månsson och Mats Åkerlind skriver att de ”tar ansvar och bryr sig om frågorna mer än Byggnads gör” så skriver en läsare som undertecknar sig som ”Företagare” att han stöder Byggnads och undrar vad BI håller på med. Man kan fråga sig om inte BI har missat någon här?

Vi menar att det finns en anledning till varför BI vägrar få in ordning och reda i kollektivavtalet. Ett huvudentreprenörsansvar skulle innebära ett större ansvar för de stora svenska byggföretagen. Det kan bli dyrt och krångligt för NCC, Skanska och Peab. De kan gärna prata om att de vill ha ordning och reda men när det kan innebära kostnader, ja då börjar de skruva på sig. BI går storföretagens ärenden och offrar småföretagarna som vill jobba med schyssta villkor och konkurrera med kunnighet och avtalsenliga löner. De mindre byggfirmorna börjar tappa förtroendet för sin egen organisation och vänder sig till oss. De efterfrågar ordning och reda i branschen.

Det är svårt att förstå hur Ola Månsson och Mats Åkerlind lägger energi på att smutskasta Byggnads och skylla konflikten på oss. Vi har anklagats för att vara oerfarna och inkompetenta bråkstakar. Men inte en enda gång har vi hört arbetsgivarna diskutera andra förslag för ordning och reda än det som redan görs, och som bevisligen inte är tillräckligt.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande, och Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.