Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Byggnads: ”Det handlar om liv, hälsa och framtiden för hela branschen”

Strejkvarslet handlar inte om lön, det handlar om att minska arbetsplatsolyckorna och dödsfallen samt om att få bort fuskande företag och öka jämställdheten inom bygg, skriver Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Publicerad: 19 november 2020, 10:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads.

Foto: Byggnads


Ämnen i artikeln:

ByggnadsJohan Lindholm

Det här är en replik på ”Byggnads ledning behöver ta ansvar för byggjobben” publicerad här på Byggindustrin 18 november 2020.

Läget i byggbranschen är akut. Vi har kolleger som aldrig kommer hem efter arbetsdagen.

Familjeföretag som blir utkonkurrerade av fuskande företag.

Det finns inga alternativ. Vi måste få ner arbetsplatsolyckorna och dödsfallen. Vi måste få bort fuskande företag så att seriösa arbetsgivare kan konkurrera med sin yrkesskicklighet, och vi måste skapa en bransch som välkomnar både kvinnor och män.

Allt detta borde vara självklarheter, och när vi gick in i förhandlingar om nytt kollektivavtal trodde vi naivt nog att arbetsgivarna skulle möta dessa initiativ med öppna armar.

Läs även: LISTA: Här är företagen som kan tas ut i strejk

Men Byggföretagen valde en annan väg. De valde att straffa initiativet genom att tvinga oss ge avkall på inflytande och slå sönder ett lönesystem som tjänat branschen väl i åratal. De valde att lägga dessa krav som veto för att går med på åtgärder som skulle skapa säkrare arbetsplatser och sundare konkurrens. Ett cyniskt spel som enbart gynnar fuskarna.

Och när arbetsgivarna måste ta till rena lögner för att förklara sig – då vet man att argumenten tryter.

Låt oss vara extremt tydliga. Det handlar inte om lön.

Låt oss vara extremt tydliga. Det handlar inte om lön. Vi står bakom LO-samordningen och det märke som industrin har kommit överens om. Det har vi varit tydliga med under hela avtalsrörelsen och här kan inte råda någon oklarhet. Det handlar om liv, hälsa och framtiden för hela vår bransch.

Byggbranschen har haft många goda år och kreditupplysningsföretaget UC kallade i oktober byggbranschen för ”pandemins vinnare”.

Läs även: Byggstrejk utlyst till nästa vecka

De här frågorna kan inte vänta, och Byggföretagens nonchalans tvingar oss att varsla om strejk.

Byggföretagens inställning kommer varken leda till sund konkurrens eller ordning och reda i byggbranschen. Fack och arbetsgivare har ett ansvar mot våra medlemmar och våra företag. Vi måste kroka arm för skapa en bransch vi kan vara stolta över.

Möt oss vid förhandlingsbordet och hjälp oss att skapa en byggbransch i världsklass.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ByggnadsJohan Lindholm

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.