Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Byggnads krav bryter mot flertal lagar"

Förslaget med ett huvudentreprenadansvar är olagligt, det strider mot äganderätten enligt konventionen om mänskliga rättigheter, mot konkurrenslagstiftningen, mot svensk skatterätt, mot medbestämmandelagens grundläggande principer samt hur man i kollektivavtal reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det skriver Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, och Mats Åkerlind, vice Vd Sveriges Byggindustrier, i en replik på Byggnads replik från i dag på Byggindustrin debatt.

Publicerad: 27 mars 2013, 15:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I Sverige finns det drygt 93.000 byggföretag registrerade. 3 200 av dessa företag är med i Sveriges Byggindustrier och cirka 12 000 har hängavtal med Byggnads. Förslaget skulle drabba seriösa byggföretag, stora som små, men inte alls gälla för t ex byggledningsföretag eller företag utan kollektivavtal. För byggbranschen i Sverige finns det redan lagstiftning på plats som reglerar skyddet av arbetstagare i Sverige eftersom vi är med i EU. Vi har till exempel regler om lönegaranti, vi har utstationeringsdirektivet och bemanningsdirektivet.

Vi har andra lösningar men samma mål som Byggnads med ordning och reda. Det innebär att vi bryr oss och tar frågorna på lika stort allvar som vad Byggnads gör. Nu har vi äntligen börjat närma oss realistiska lösningar som motverkar oseriösa byggföretag och som kan sjösättas inom ett år. Vi har gemensamt med Byggnads verkat för fler myndighetskontroller, månadsvis inbetalning av skatt på individnivå, närvaroliggare, oannonserade arbetsplatsbesök, registrering av utländska företag hos Skatteverket och en utvidgad användning av identitetskontroller genom branschens ID06-system. Medlarna har föreslagit att parterna gemensamt ska utveckla detta och att alla ska kunna bedöma vilka som arbetar på projektet och vem som har beställt arbete av vem. Ska vi kasta allt detta över bord nu och börja om?

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, och Mats Åkerlind, vice vd, Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.