Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Byggnads sätter ackorden före säkerheten"

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, och Mats Åkerlind,  vvd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier svarar på Byggnads debatt som publicerades 26 mars.

Publicerad: 26 mars 2013, 15:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På Byggnads eget tema om att inte få saker att gå ihop, kan vi konstatera följande:

Byggnads kräver solidariskt entreprenörsansvar. Byggnads agerande handlar inte om ett socialt ansvarstagande utan förslaget skulle förstöra för små och nya byggföretag som på grund av osäkerheten inte skulle bli anlitade som underentreprenörer. Förslaget innebär i praktiken att man skulle stänga gränserna för utländska företag och sätta stopp för utländsk arbetskraft i byggbranschen. Det känns obehagligt likt Vaxholmskonflikten. Samtidigt hävdar Byggnads att de försvarar utländska arbetstagares rättigheter i Sverige och att de vill ha en byggbransch i världsklass. För byggbranschen i Sverige finns det redan lagstiftning på plats som reglerar skyddet av arbetstagare i Sverige eftersom vi är med i EU. Vi har till exempel regler om lönegaranti, vi har utstationeringsdirektivet och bemanningsdirektivet. Vi har också ett system med utökade kontroller som är på väg att kunna sättas i verket det närmaste året.

Byggnads sätter ackorden före säkerheten. Ackorden premierar att man arbetar så fort som möjligt och på så kort tid som möjligt. Byggnads kräver till exempel ackord på ställningsbyggande på hög höjd trots att arbetsgivarna vill ta bort ackorden där på grund av säkerhetsriskerna. Medan byggfacket kämpar för att behålla detta kraftigt lönedrivande och konfliktgrundande lönesystem försöker arbetsgivarna bedriva en affärsmässig verksamhet och behålla stabiliteten. I grunden handlar det om makten över lönebildningen och ett starkt motstånd från Byggnads att anpassa sig till en ny tid, nya förutsättningar och nya krav från medarbetarna.

Byggnads skapar konflikter istället för ordning och reda. Byggnads har i åratal sett till att vi har ständiga störningar som beror på bråk om lön trots att byggnadsarbetare har högst lön inom LO-kollektivet. Medellönen ligger på 31 000 kr/mån. Sveriges Byggindustrier hade runt 700 lokala tvister protokollförda under 2012 med Byggnads. Vi hade cirka 300 centrala tvister och cirka 15-20 av dessa är inne eller på väg in till Arbetsdomstolen. Många av tvisterna handlar om lönefrågor. Med övriga fackförbund som omfattar cirka 35 000 medarbetare hade vi sammanlagt tio tvister under 2012. Under 2012 blev konsekvensen av konflikter på arbetsmarknaden 37 000 förlorade arbetsdagar varav byggbranschen drabbades av 32 000 utlösta strejkdagar på grund av Byggnads konflikter.

Sveriges Byggindustrier känner ett starkt stöd av medlemsföretagen i strävan att bygga en livskraftig byggindustri med trygga arbetstillfällen och fri från konflikter!

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, och Mats Åkerlind,  vvd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.