Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Byggnads: Trampade vi på en öm tå?

Replik från Johan Lindholm, Byggnads ordförande, och Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare på gårdagens inlägg av Ola Månsson och Mats Åkerlind på Byggindustrin debatt.

Publicerad: 27 mars 2013, 14:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Byggnads trampade uppenbarligen på en öm tå när vi igår skrev i Byggindustrin att BI:s egna medlemmar stöder Byggnads krav på ordning och reda. Debattinlägget fick BI:s Ola Månsson och Mats Åkerlind att sjunka till en riktigt låg nivå och damma av gamla skämselargument om att Byggnads är protektionister, rasister och bråkstakar med en dold agenda. Vi trodde vi hade lämnat den sandlådan för längesen.

Det är egentligen ganska enkelt. Det Byggnads driver i den här avtalsrörelsen är att svenska kollektivavtal ska gälla för alla företag och alla byggnadsarbetare i Sverige. Det bidrar till att alla byggnadsarbetare får en säkrare och tryggare arbetssituation och det gagnar byggföretagen. Det är också det bästa sättet att bejaka mångfald, öppenhet och fri rörlighet över nationsgränser.

Tidigare har BI bekräftat vår syn på att det råder stora problem inom byggbranschen som har satt avtalsenliga löner och villkor ur spel. Men nu hävdar Ola Månsson och Mats Åkerlind att det redan finns en EU-lagstiftning som skyddar arbetstagarna och att det finns regler om lönegarantier och kontroller så det räcker.

Vi tycker inte att det räcker så länge vi hittar byggnadsarbetare som bor i källare och pannrum, som tjänar 15 kr i timmen och jobbar 60-70 timmar i veckan. Olycksstatistiken talar också sitt tydliga språk. Våra medlemmar och BI:s medlemmar bekräftar dagligen att det förekommer fuffens, utnyttjande av människor och en snedvriden och osund konkurrens. Vi ser med oönskad tydlighet hur nuvarande regler och kontroller inte räcker. Därför kräver vi ett huvudentreprenörsansvar.

Man kan gå till vilken byggarbetsplats som helst och få svart på vitt att underentreprenörskedjorna är ett problem och att det råder vilda västern i branschen. Myndigheter och statistik bekräftar den bilden. Byggnads vill ta ansvar och lösa frågan enligt den svenska modellen, Sveriges Byggindustrier vägrar. Det är vad konflikten handlar om i dag.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande, och Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.