Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Byggstart för omdebatterat resecenter

Publicerad: 6 september 2013, 12:59

Omdebatterade Station Stockholm City har nu officiellt byggstartat. Rivningen av gamla hotell Continental mitt emot Centralstationen är klar och nu börjar produktionen av de fyra ”orgelpiporna” som ska innehålla resecenter, ny entré till kollektivtrafiken, hotell och bostäder.


Stadsborgarbyggnadsrådet Regina Kevius (M) kickade i en symbolisk ceremoni tillsammans med Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen, Jens Lackman vd för Strabag Projektutveckling och Eva Rådmark Herrder, kommunikationschef på Citybanan, igång projektet på fredagen med hjälp av varsin byggkloss som de monterade ihop för att markera byggstarten.

Station Stockholm City blir pendlarnas nya destination när Citybanan är klar 2017, men redan 2016 öppnas hotellet (med cirka 400 rum) och entréplanen på Vasagatan och Klarabergsgatan med sin handel och service.

Från Station Stockholm City kommer det finnas förbindelse under Vasagatan till tunnelbanan och tågen på Centralstation Stockholm. Station Stockholm City kommer förutom stationen också att innehålla hotell samt cirka 20 bostäder.

Jernhusen är byggherre och Strabag driver totalentreprenad värd cirka 1 miljard kronor. Arkitekt är danska 3XN.

I stället för en sammanhållen huskropp har 3XN baserat gestaltning på fyra ”orgelpipor” med olika höjder för att harmonisera med kringliggande byggnader.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.