Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag05.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Bygguniversitetet kan göra mer för byggforskningen"

Stärk Sveriges Bygguniversitets roll som remissinstans vid forskningsutlysningar och utnyttja vår kompetens mer som forskningsutförare. Det skulle gagna vägen mot ett mer hållbart samhälle, skriver Stefan Olander, koordinator och Johan Silfwerbrand, ordförande för Sveriges Bygguniversitet.

Publicerad: 21 April 2015, 12:14


Samhället och därmed också samhällsbyggandet står inför stora utmaningar; klimatförändringen, en åldrande befolkning, urbaniseringen, bostadsbrist och en infrastruktur med eftersatt underhåll är kanske de största.  Ett svar på dessa utmaningar är att både byggnader och anläggningar blir mer tekniskt avancerade inte minst med avseende på krav om resurseffektivitet och energianvändning.

Byggandets egen klimatpåverkan är också en viktig del av debatten. Hållbarhetsmål ställer nya krav på samhällsbyggnadssektorns organisationsformer, främjande av innovationer, livscykeltänkande och tvärdisciplinär samverkan. Parallellt med detta finns en kontinuerlig utveckling av informations- och kommunikationsteknologi som ger nya möjligheter i alla led av samhällsbyggnadsprocessen, men som även ger upphov till en ibland svårhanterlig förändringsprocess. Allt detta motiverar omfattande forskning inom samhällsbyggnadssektorn för att skapa och utvärdera verktyg för framtidens utmaningar.

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Forsknings- och kunskapsbehov berör sällan endast ett forskningsämne utan medför att forskare, med spetskompetents inom sitt område, behöver arbeta tillsammans mellan discipliner och mellan olika lärosäten. Som ett led i denna utmaning bildades Sveriges Bygguniversitet (SBU) som en samarbetsorganisation omfattande forsknings- och utbildningsverksamheter på Chalmers Tekniska Universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Lunds Tekniska Högskola och Luleå Tekniska Universitet knutna till utbildning av civilingenjörer inom väg- och vatten eller samhällsbyggnad. Organisationens syfte är att verka för att den bygginriktade forskningen och utbildningen får bättre möjligheter att fylla det behov av ny och tvärdisciplinär kunskap och kompetens som utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle skapar.

Formas utvärdering av samhällsbyggnadsforskningen som kom 2013 lyfte fram behovet en nationell koordination av forskningsenheter med identifiering av starka forskningsmiljöer. Här nämns SBU som en underutnyttjad resurs för att uppnå detta syfte. Vi kan inte mer än hålla med. Med utgångspunkt från den etablerade samverkan som Sveriges Bygguniversitet medger kan vi tillsammans med övriga samhället identifiera centrala långsiktiga forskningsbehov samt mer kortsiktiga kunskapsbehov. Vi har två enkla förslag:

För det första bör SBU:s roll som remissinstans vid forskningsutlysningar stärkas. Våra forskare har en mycket bred kompetens och vi är beredda att ge tydliga förslag till forskningsråd som Formas och Vinnova och statliga verk som Trafikverket och Boverket om vilka forskningsfrågor som är mest angelägna och vilka projekt som har störst bärighet för framtidens utmaningar.

För det andra bör SBU:s roll som forskningsutförare utnyttjas bättre. Under de fem år SBU funnits har forskarna från de fyra stora tekniska högskolorna med bygginriktning utvecklat mycket bättre kontakter mellan sig. Det gäller inte enbart mellan dem som arbetar inom snarlika ämnen utan också över ämnesgränserna. Att forma sådana lag tar tid och i dagsläget är de flesta forskningsanslag två- eller på sin höjd treåriga. Utser man SBU till forskningsutförare vinner man därför väldigt mycket tid.

Stefan Olander, docent i byggproduktion vid LTH och Johan Silfwerbrand, professor och prefekt vid institutionen för byggvetenskap, KTH

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.