Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Certifieringarnas krav på energi riskerar styra fel”

Miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad uppdateras nu. Tanken är bland annat att bättre bidra till de svenska miljömålen och främja fler gröna åtgärder vilket är bra. Därför är det viktigt att systemet utformas så att det styr rätt vad gäller byggnaders energianvändning, skriver Jenny Gode och Fredrik Martinsson, IVL.

Publicerad: 30 maj 2016, 09:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är idag stort fokus på byggnaders energiprestanda genom bland annat lagar, direktiv och miljöcertifieringssystem. Allt fler hyresgäster kräver miljöcertifiering och investeringarna i småskalig förnybar energi ökar. Detta är positivt och kan bidra till minskad miljöpåverkan och ökad resurseffektivitet, men förutsätter att energikrav utformas på rätt sätt. Vi har identifierat fyra områden som vi behöver titta närmare på.

■ Miljöcertifieringssystemen behöver ta hänsyn till mer än bara om energin kommer från förnybara energikällor. Det är till exempel även viktigt vilken omvandlingsteknik som används från energikälla till el eller värme samt att energiresurser som annars går till spillo i möjligaste mån tillvaratas. Vi behöver även beakta vilka effekter våra investeringar ger utanför det nordiska energisystemet och att vi i Sverige har möjlighet att minska användningen av fossila bränslen i andra länder.
■ En byggnad som utrustas med solenergi producerar värme/el när väderförutsättningarna är rätt. Ibland kommer den vara självförsörjande, ibland ha över- eller underskott. Vid underskott måste byggnaden täcka sitt energibehov från annat håll. Miljöpåverkan från energianvändningen kommer alltså att variera över året.
■ Miljöcertifiering bör inte bara baseras på beslut som fattas i dag eftersom byggnaderna ska stå i många år framöver och energisystemen utvecklas. Ingen vet exakt hur framtidens energisystem kommer se ut och därför är det bra att redan i dag rusta byggnader som ska stå i många år med en flexibilitet både avseende effekt och typ av energikälla som kan användas.
■ I många miljöcertifieringssystem gynnas köp av produktionsspecifik energi (till exempel förnybar energi). Detta ger någon reell miljöförbättring eftersom kopplingen mellan kundens val och faktiska investeringar är mycket svag. Det finns undantag, men till exempel för en stor mängd el som säljs produktionsspecifikt sker ingen investering i ny förnybar el eller annan miljöåtgärd. Miljöcertifieringssystemen skulle kunna spela en roll genom att ställa krav på faktisk miljöförbättring.

Våra punkter ovan är exempel på aspekter som behöver beaktas om miljöcertifieringssystemen ska bidra till att vi uppnår miljömål och främjar verkligt gröna åtgärder. Annars riskerar vi att göra stora investeringar utan någon positiv miljöeffekt.

Jenny Gode, Enhetschef IVL Svenska Miljö- institutet och Fredrik Martinsson, Energiexpert IVL Svenska Miljöinstitutet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News