Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

CM-bolagen redo för justeringar av ABK09

Stefan Dahlgren, ordförande i CM-bolagen, bemöter debattartikeln Vilket ansvar har CM-bolagen? skriven av Claes Sahlin, chefsjurist på Stockholms Byggmästareförening, som publicerades i Byggindustrin 19/2013. Artikeln handlar om att att allt fler byggbolag fungerar som Construction Management (CM) bolag och att det får konsekvenser för ansvarsfördelningen i byggprocessen.

Publicerad: 28 maj 2013, 12:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Claes Sahlin skriver i sin debattartikel att ansvarfrågan är kritisk när det kommer till byggprojekt. Det har han helt rätt i, oavsett om det avser Construction Management (CM) som metod eller totalentreprenad. Som Claes Sahlin nämner är det viktigt att det finns fungerande standardavtal och att Construction Management integreras inom byggsektorns avtalssystem. Det har vi på CM-bolagen, branschorganisationen för Construction Management i Sverige, ansett under en längre tid.

Därför har CM-bolagen arbetat med och befinner sig nu i slutfasen av en komplettering till ABK09 med bilagor för Allmänna bestämmelser, samt ett kontrakt för CM-uppdrag. Dessa dokument har granskats och reviderats i samarbete med Byggherrarna och deras juridiske rådgivare Nicklas Björklund. CM-bolagens medlemsföretag agerar helt oberoende av varandra, visserligen som konkurrenter, men driver även tillsammans viktiga branschfrågor. En sådan fråga är till exempel ansvarsfrågan och tryggheten för byggherren. Sedan i höstas finns en projektförsäkring för byggherren som kan erbjuda bättre skydd än vid en general- eller total-entreprenad. Försäkringslösningen är framtagen tillsammans med försäkringsmäklaren Marsh, och med denna kan byggherren exempelvis avtala om ett högre belopp än vad ABK 09 föreskriver avseende konsultansvaret.

Metoden Construction Management innebär att byggherren bygger i egen regi tillsammans med en kompetent samarbetspartner i form av ett CM-företag. En byggherre som väljer CM-upplägget i praktiken knyter till sig en egen byggorganisation som driver projektet så optimalt som möjligt. Fördelen att kunna projektera fullt färdiga handlingar, men att göra detta genom ett antal väl definierade delentreprenader, gör att byggherren vet vad han köper och uppnår bred konkurrens i alla upphandlingar. CM-bolaget är en oberoende aktör som kan driva projekten utan arvoden eller andra vinstintressen i projektets omsättning. CM-bolaget ersätts normalt för den tid som läggs ner, men har i övrigt inga påslag på projektets omsättning eller andra incitament som kan göra att beställaren kan ifrågasätta oberoendet.

En stor byggentreprenör har egna vinstintressen, och det är snarare fokus på riktprishöjningar än besparingar och billigare lösningar för beställaren. Med CM-metoden bygger man utan arvoden eller incitament till en stor byggare, vilket innebär besparingar på 10–12 procent. Det sker självklart inte på bekostnad av ansvarstagandet. Att kunna bistå byggherren även efter projektet är avslutat och underlätta hanteringen av eventuella garantifrågor, är en självklarhet för CM-bolag.

Många kunder som valt CM inser snabbt att CM är en väldigt bra samverkansform, vilket nästan kan låta motsägelsefullt då just begreppet samverkan är något som de stora riksbyggarna lagt beslag på.

Stefan Dahlgren, ordförande, CM-bolagen, branschorganisationen för Construction Management i Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.