Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Dags att gå vidare med en lag om anmälningsplikt”

”Sveriges Byggindustrier har kämpat hårt för att skapa en sund byggbransch med god konkurrens. Månadsrapportering av arbetsgivaravgifter är ett steg på vägen, men ska vi få verklig ordning och reda behövs också en lag om anmälningsplikt för utländska företag”, skriver Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 5 Oktober 2016, 08:08

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Sveriges Byggindustrier har under tio år kämpat för att få en förenklad månadsrapportering som når alla i byggbranschen, även de företag som inte är knutna till en organisation och inte har kollektivavtal. Byggbranschen är enig om att månadsrapportering är ett viktigt redskap för att skapa ordning och reda. Vi är därför glada över att regeringen äntligen lyssnat på oss. Rätt använt är detta ytterligare ett verktyg för att skapa än mer ordning och reda i byggbranschen. Men det behövs mer.

Svartarbete för tio miljarder

Svartarbete ska inte få skada seriösa byggföretag och urholka den svenska skattebasen, det är både små och stora byggföretag överens om. Vi har tillsammans med Skatteverket och facket genomfört praktiska försök med förenklad månadsrapportering och vi vet att det fungerar både enkelt och effektivt.

Skatteverket har redovisat att svartarbete årligen kostar över 60 miljarder i uteblivna skatteintäkter. Vår bedömning är att tio miljarder är kopplade till byggbranschen. Det borde rimligen vara viktigt att hämta in dessa skattepengar så att de kan användas till exempelvis skola, vård och omsorg.

Viktiga förändringar

Att skapa ordning och reda och därmed en sund konkurrens i byggbranschen är ett prioriterat område för Sveriges Byggindustrier. Inte minst därför att det är direkt skadligt för hela branschen om vi inte stoppar oseriösa företag. Vi har tagit många steg i rätt riktning.

För att stoppa oseriösa företag bildade vi – byggarbetsgivare och byggfack – en ”byggbranschen i samverkan” där vi tar avstånd från svartarbete, fusk och ekonomisk brottslighet. Sedan en längre tid tillbaka har vi verkat för att även byggbranschen ska få personalliggare vilket glädjande nog kom på plats tidigare under året. Våra medlemsföretag skriver även under en uppförandekod – ett kvitto på att de i alla lägen ska följa de lagar och regler som finns.

Det är några viktiga förändringar där byggbranschen aktivt deltagit i att påverka och förbättra byggbranschen.

Konkurrens på lika villkor

Nu är det viktigt att regeringen inte stannar vid månadsrapportering. Ska vi få verklig ordning och reda är det nu dags att gå vidare med en lag om anmälningsplikt. Med en sådan skulle alla utländska företag, på samma sätt som svenska, få en skyldighet att anmäla sig och sina anställda hos Skatteverket innan man påbörjar verksamhet i Sverige.

Genom att införa en lag om anmälningsplikt skapas konkurrens på lika villkor för alla företag. Det är nödvändigt för att ta ytterligare ett steg mot en sund byggbransch med mer ordning och reda.

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.