Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dags att rannsaka miljöcertifiering för fastigheter

Samhällsbyggande ska vara hållbart. Och det är viktigt att vi har metoder för att följa upp hållbarheten. Här kan miljöcertifiering av fastigheter vara ett viktigt inslag.

Publicerad: 19 februari 2013, 13:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns många olika system med olika fokus – vilket ska man lita på, vilket är bäst? Vad fokuserar de olika certifieringarna på, vem står bakom dem och går det rent av att hitta genvägar till miljöpoängen som delas ut?

En miljöcertifiering bör vara ett intyg från en trovärdig tredje part som anger att en fastighetsägare arbetar med miljöfrågorna på ett bra sätt.

Det bör också ta hänsyn till helheten och inte bara vissa områden som exempelvis kemikalier eller energiåtgång. Det bör med andra ord ta hänsyn till en byggnads alla typer av miljöpåverkan ur ett livcykelperspektiv. Från produktion, genom hela brukarfasen och till vad som händer då det är dags att riva huset.Dessutom är det viktigt att miljöcertifieringar anpassas för nybyggnation, befintliga hus och renoveringsprojekt.

Det är dags att vi i samhällsbyggnadssektorn rannsakar nuläget vad gäller miljöcertifieringar för fastigheter, och diskuterar hur vi kan komma fram till en branschgemensam hållning som blir tydlig och rättvisande.

På Nordbygg Ecoforum den 12 mars tas frågan upp i ett plenum lett av Göran Cars, professor vid institutionen för Samhällsplanering och miljö vid Tekniska högskolan. Jag medverkar som en av talarna tillsammans med representanter från Vasakronan, WSP Environmental, Sunda Hus och Sweco.

Ju fler som deltar i diskussionen och säger sitt, desto bättre startpunkt kan vi få för en angelägen debatt!

Monica Björk, vd Byggmateriaindustrierna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News