Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dags för en ny grön samhällsbyggnadsvision

”Staffan Carenholm avlossade en bredsida mot oss politiker i riksdagen och vår påstådda storstadsfientlighet. Centerpartiet håller med om att det behövs en samhällsbyggnadsvision, men vill framhålla att den skall vara just nationell”. Det skriver Ola Johansson, riksdagsledamot och Centerpartiets bostadspolitiske talesperson.

Publicerad: 4 juni 2012, 06:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bostadsbyggandet i storstäderna hålls tillbaka av en dysfunktionell bostadsmarknad som inte klarar att generera ett kapital att finansiera nybyggnation och energieffektiv renovering. En annan oönskad effekt är kärvande flyttkedjor och upptrissade priser på en svart marknad. Förlorarna är de unga som tvingas vänta på att etablera sig med egen bostad och ett förstahandskontrakt, de nyanlända invandrarna och de som efter separation behöver en bostad snabbt. Det behövs ett ökat bostadsbyggande och vi behöver alla upplåtelseformer.

Normala marknadsekonomiska mekanismer kommer förr eller senare att locka ut de privata fastighetsägarna på banan. Där måste plangenomförandet vara överblickbart med långsiktiga spelregler som upplevs förmånliga och rättvisa. Vi tycker man ska ha förståelse för att byggföretagen drivs av ambitionen att bygga storskaligt, kostnadseffektivt och möta det med mindre krångel och rakare puckar. Ge en ökad möjlighet åt markägare och byggföretag att utveckla egna planer. Inte minst för att åstadkomma en samhällsbyggnad som sträcker sig över kommungränserna, där de ges möjlighet att planera för verkligt hållbara städer, ett kretsloppsanpassat liv och goda kommunikationer.

Samhällsbyggnadsvisonen ska förena stad och land, exempelvis när det gäller så basala ting som mat och avfallshantering. Det måste ges goda förutsättningar att inom landet odla och föda upp det livsmedel som konsumeras. Näringsämnen ska kunna återföras till jorden från storstädernas reningsverk utan att hamna i gruvschakt. Landets exportindustri som består av skogen och malmen och dess förädlingskedjor, är i sin tur beroende av de människor som arbetar där. En nationell vision för samhällsbyggnad måste också ta hänsyn till levnadsvillkor och attraktionskraft i jordbruks- och skogslänen samt bruksorterna.

Företagens expansion och tillgång på kvalificerad arbetskraft hämmas ofta av brist på bostäder. Effekterna för det expanderande företaget på småorten är mer påtagligt, när den nyanställde ingenjören med familj nekas lån, därför att markandsvärdet på det hus de vill bygga understiger produktionskostnaden. På banken informeras de om ett bolånetak som hänvisar dem till att konkurrera på hyresrättsmarknaden, trots att de har inkomst och en betalningsförmåga att själva äga sin bostad.

Landets småkommuner tappar med några få undantag befolkning, medan storstäderna har växtvärk. Lösningen kan inte vara att fortsätta utarma småkommunerna och inte ta tillvara den inneboende kraften hos alla som bor i vårt land. Människors möjligheter att kombinera bodrömmar, med arbete, familjebildning och aktiv, hälsosam fritid är grundbulten i Centerpartiets gröna, hållbara samhällsbyggnadsvision: Nybyggarlandet.

Ola Johansson, riksdagsledamot från Kungsbacka, bostadspolitisk talesperson, Centerpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.