Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Dålig ventilation drar ner samhällsekonomin"

"Trötthet och koncentrationssvårigheter, lägre produktivitet och sämre kreativitet följer i spåren av dåligt inomhusklimat. I förlängningen påverkas även samhällsekonomin negativt av detta – därför måste ventilationen på Sveriges arbetsplatser förbättras", skriver Johan Lindström och Annika Brännmark, Entreprenörföretagen.

Publicerad: 19 augusti 2015, 08:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ventilation

Dålig ventilation orsakar trötthet och koncentrationssvårigheter. Faktorer som, på en arbetsplats, ofta leder till lägre produktivitet och sämre kreativitet. Vilket i sin tur naturligtvis påverkar hela företagets ekonomi i negativ riktning. Bristfällig ventilation är därmed inte bara ett arbetsmiljöproblem utan ett problem som på sikt kan få negativa konsekvenser för hela samhällsekonomin.

I en ny undersökning som Entreprenörföretagen har låtit utföra så har drygt 700 yrkesarbetande svenskar fått svara på frågor kring vad som skulle kunna förbättras i deras fysiska arbetsmiljö. Hela 70 procent av de tillfrågade anser att de presterar sämre på grund av dålig ventilation. Många har också angett att de har problem med värme respektive kyla på sin arbetsplats, vilket ju ofta har sin grund i dålig ventilation.

I undersökningen framgår också att många har upplevt olika besvär under arbetstid de senaste månaderna. Nära 40 procent uppger att de haft besvär med trötthet utöver normalt och 35,5 procent med huvudvärk. Flera hade även haft problem med koncentrationen och även känt sig nedstämda.

40 procent av de tillfrågade angav att de har haft besvär med trötthet (i vissa fall även i kombination med huvudvärk). 68 procent uppgav att de någon gång presterat sämre på grund av dålig ventilation.

Dessa deprimerande siffror bekräftar något som vi i och för sig redan visste. Nämligen att om vi ska kunna prestera på jobbet så måste luften vi andas vara av god kvalitet. En väl fungerande ventilationslösning spelar därmed inte bara en betydande roll för arbetsmiljön, utan – i ett längre perspektiv – även för ett lands totala ekonomi. En viktig åtgärd för att få bukt med problemet är att såväl kommersiella som privata hyresgäster och börjar kräva bättre ventilation av sin fastighetsägare. För ju längre vi väntar, desto större blir de negativa effekterna.

För i dag finns det uppenbarligen alldeles för många fastigheter med lokaler där ventilationen fungerar dåligt eller inte alls och därför kommer även vi och våra medlemsföretag att fortsätta att arbeta för att detta förändras. Vår undersökning visar att det inte bara finns arbetsmiljömässiga fördelar utan även stora kommersiella värden i en väl fungerande inneklimatmiljö.

Om undersökningen

Undersökningen gjordes av Snabba Svar i april 2015 med 709 yrkesarbetande svenskar i åldrarna 18-70 år. Respondenterna är statistiskt fördelade med avseende på ålder, kön och geografi.

Johan Lindström & Annika Brännmark, Entreprenörföretagen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ventilation

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News