Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Därför måste fler kvinnor bli ingenjörer"

Endast en av fyra ingenjörer i Sverige är kvinna. Det är illa. Att var fjärde av dem anser sig vara diskriminerade är direkt bedrövligt. Dessa siffor kräver nu aktiv handling av varje ansvarstagande aktör i branschen, skriver Per-Arne Gustavsson, VD för teknikkonsultkoncernen Projektengagemang.

Publicerad: 22 juni 2015, 12:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

arbetsplatsledarskap inom byggbyggteknikrekryteringingenjörerdiskrimineringbyggjobbbyggkvinnor

Hur vill vi att vårt samhälle ska fungera och se ut? Vilka praktiska behov och estetiska önskemål ska tillfredsställas av oss som arbetar som ingenjörer, arkitekter och samhällsplanerare?

Tyvärr är det alltför sällan vi får möjlighet att ägna tid och resurser åt dessa grundläggande frågor. Det får konsekvenser som de flesta av oss knappast är medvetna om i vardagen. Men som är viktigare än någonsin.

När det dagliga arbetet och jakten på nästa affär eller projektdeadline tar det mesta av vår tid och kraft i anspråk är det naturligt att frågor som jämställdhet, integration och annat prioriteras ned till förmån för ”jobbet”. Men dessa så kallade mjuka frågor får synnerligen konkreta effekter i verkligheten.

Vill vi att samhället ska spegla medborgarna måste de bland oss som har ansvaret för att utforma verkligheten vara rimligt representativa för uppdragsgivarna.

Så är det inte i dag.

Endast var fjärde ingenjör i Sverige är kvinna i dag. På Projektengagemang är vi inte särskilt mycket bättre utan har ungefär samma genomsnitt. I koncernledningen sitter det bara en kvinna och vi har ingen utlandsfödd i ledningen för koncernen.

Vi är troligen ganska representativa för branschen. Det tänker vi ändra på. Och vi vill ännu hellre bidra till att hela branschen gör detsamma.

För att kunna driva förändring mot ett mål måste man veta var vi befinner oss i dag. Nyligen lät vi därför undersökningsföretaget Novus ta reda på hur de svenska ingenjörerna ser på jämställdheten i yrket. Med hjälp av 500 telefonintervjuer fick vi reda på följande:

■ Var fjärde kvinnlig ingenjör svarar att de blivit diskriminerade i yrket på grund av sitt kön. Dessutom upplever många kvinnor att det finns en kultur där kvinnor inte får möjlighet att ta plats på samma sätt som sina manliga kolleger.
■ Två av tre ingenjörer – män och kvinnor - tycker att det är för få kvinnor i branschen.
■ 14 procent av de kvinnliga ingenjörerna uppger att deras arbetsgivare inte arbetar med jämställdhet överhuvudtaget.
■ Nästan hälften av de kvinnliga ingenjörerna, 44 procent, svarar att deras arbetsplats inte, eller endast delvis, är jämställd.

Vad gör vi då som arbetsgivare för att ändra detta?

Förbättrade karriärvägar är en av de viktigaste sakerna vi kan bidra med. Nyligen hjälpte vi på Projektengagemang till att lansera Kvist, ett nytt nätverk för kvinnliga ingenjörsstudenter där erfarna kvinnliga mentorer och förebilder kan ge stöd, råd och tips från verkligheten redan långt innan man kommer ut i arbetslivet som nybliven kvinnlig ingenjör.

I vår undersökning svarar många av de tillfrågade ingenjörerna att en av de viktigaste åtgärderna för att förbättra situationen är att tidigt uppmuntra kvinnor att välja en ingenjörsutbildning. Liksom behovet att lyfta fram fler kvinnliga förebilder.

Det vore glädjande om även andra aktörer i branschen tog ansvar för situationen och lanserar initiativ och projekt som på kortare eller längre sikt kan bidra till en positiv förändring. Varje initiativ behövs.

Om vi ska kunna attrahera skickliga medarbetare och skapa en arbetsmiljö som är dynamisk och kreativ måste vi i branschen verkligen tillåta dessa frågor att ta tid och resurser. Då kan vi samtidigt som ingenjörsföretag bättre bidra till att faktiskt skapa en värld som är mer inkluderande och funktionell för alla.

Per-Arne Gustavsson, vd Projektengagemang

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.