Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

De kriminella elementen måste utrotas från byggbranschen

Publicerad: 23 september 2021, 09:03

Bild 1/2  Catharina Elmsäter Svärd, vd Byggföretagen.

Foto: Byggföretagen

Larmen om hur byggbranschen infiltreras av kriminella element har haglat tätt de senaste åren. Byggföretagen har vidtagit många åtgärder för att hindra de kriminella företagen att få fäste, men det krävs mer från myndigheter och från de schyssta byggföretagen, skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen och
Claes Thunblad, Byggföretagens nationell samordnare för Sund konkurrens.


Ämnen i artikeln:

Byggföretagensund konkurrenssvartjobb

De senaste åren har vi fått flera larm om hur byggbranschen infiltrerats av kriminella element. Från Byggföretagens sida har vi vidtagit en lång rad åtgärder för att hindra de kriminella företagens möjlighet att verka på den svenska marknaden. Vi har infört hårdare kontroller och granskningar för medlemskap i Byggföretagen, vi ställer krav på uppförandekoder, ID-06-systemet med verktyg och metoder för kontroll och uppföljning har utvecklats snabbt, samtidigt som vi infört obligatoriska medlemsutbildningar i affärsetik, säkerhet och arbetsmiljö.

Oacceptabel situation

Tillsammans med fack, myndigheter och näringsliv har vi samordnat projektet Sund konkurrens & Schyssta byggen och vi har påbörjat ett arbete med att samla samtliga bolag med medlemskap i en arbetsgivarorganisation i en söktjänst för att beställare i alla led enkelt ska kunna hitta schyssta och kollektivavtalsbundna byggföretag. Vi har tydligt gjort klart att i vår strävan om en attraktiv, sund och säker byggbransch kan vi aldrig acceptera kriminella företag som struntar i lagar och regler.

Men det räcker inte med att Byggföretagens medlemsföretag gör rätt. Vi representerar trots allt bara cirka 3800 av landets 100 000 byggföretag. För att ytterligare skapa tryck i frågan valde vi därför att tillsammans med bland andra fack och andra arbetsgivarare att grunda Byggmarknadskommissionen. Kommissionens uppgift är att kartlägga och bedöma rådande förhållanden på den svenska byggmarknaden och föreslå åtgärder som främjar en långsiktig utveckling av en sund byggbransch med goda sociala villkor och konkurrens på likvärdiga villkor.  För alla byggföretag.

Allvarligt samhällsproblem

Den kartläggning av hela byggbranschen som kommissionen nu lägger fram är inte smickrande. Företag med snygga fasader som satt i system att ingå avtal i syfte att bryta dem. Man använder sig av bulvaner, låga löner och falska asylsökningar. Det här är allvarligt. Förlorare är inte bara alla de schyssta byggföretag som faktiskt vill göra rätt för sig eller de människor som utnyttjas. Det är också samhället i stort.

Nu krävs att alla goda krafter samlas för att slå tillbaka mot kriminaliteten. För det första måste svenska myndigheter intensifiera sitt arbete med att hitta aktörer som struntar i lagar och regler. Konkret handlar det om att ytterligare förstärka myndigheternas arbetsplatskontroller.

För det andra krävs att våra myndigheter tillåts att i betydligt större utsträckning än i dag dela information mellan varandra. Det skulle göra det betydligt svårare för de kriminella element som sökt sig till vår byggbransch.

För det tredje krävs att alla aktörer i byggprocessens samtliga led tar ansvar för att göra rätt och att affärer och upphandlingar utesluter de aktörer som inte följer lag, ordning och spelregler som gäller på svensk byggmarknad.

Låt oss var tydliga – de kriminella elementen måste utrotas från byggbranschen. Vi kan aldrig acceptera att människor utnyttjas, att säkerheten sätts i andra hand eller att skattebetalarnas pengar går till att göda gangsters. Nolltolerans mot fusk gynnar seriösa och hederliga samhällsbyggare. Sverige ska rustas av schyssta byggare.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen

Claes Thunblad, Byggföretagens nationell samordnare för Sund konkurrens

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.