Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: "Livsfarligt slarv under projekteringen"

Publicerad: 2 september 2008, 09:34

”Att brister i inledningen av byggprocessen leder till dödsolyckor på arbetsplatser och kanske fler livsfarliga olyckor längre fram under förvaltningsprocessen, är upprörande och naturligtvis inte acceptabelt” skriver Erik Hellqvist, vd i Svensk Byggtjänst.


Antalet arbetsplatsolyckor med dödlig utgång inom byggsektorn ökar dramatiskt. Under första halvåret 2008 avled 13 personer på byggarbetsplatser. Det är mer än en fördubbling jämfört med samma period 2005 till 2007. Detta konstaterar Byggindustrin i en nyhetsartikel i nummer 22/2008.

I samma artikel uttrycker Bernt Nilsson på Arbetsmiljöverket sin oro över denna dystra utveckling. Han pekar också på att flera av olyckorna i år beror på konstruktionsfel. Något han menar är en ny trend.
”Vi har sett flera fall av allvarliga konstruktionsfel i år, tidigare har det handlat mer om att man missat enklare saker, som till exempel fallskydd”, säger han till Byggindustrin.

Ett exempel på detta är raset under utbyggnaden av Kista Galleria den 15 juli i år, då en person omkom och två skadades allvarligt. Det var en feldimensionerad balk som ledde till olyckan enligt en utredning beställd av Kista Galleria.

Ytterligare ett exempel är broraset på Ådalsbanebygget utanför Härnösand den 21 maj i år. Två personer avled och tre skadades. Utredningar från både Arbetsmiljöverket och totalentreprenören Skanska tyder bland annat på en felaktig dimensionering av de träkonstruktioner som skulle bära upp betongmassorna i gjutarbetet. I ett pressmeddelande säger Arbetsmiljöverkets ansvariga att ”det har inte varit frågan om det kunde bli ett ras, utan när det skulle rasa!”.

Det är illa nog om brister i tidiga skeden av byggprocessen leder till fel som måste rättas till senare och därmed ger stora och onödiga kostnadsökningar. Men att dessa brister leder till dödsolyckor på arbetsplatser och kanske fler livsfarliga olyckor längre fram under förvaltningsprocessen, är upprörande och naturligtvis inte acceptabelt.

Oavsett vad som orsakar problemen med brister i tidiga skeden som konstruktionsarbetet, måste framförallt byggherren och huvudentreprenören ta sitt ansvar fullt ut och se till att det inte blir snabbt och fel utan effektivt och rätt.

I de styrande bygghandlingarna får det inte finnas val av felaktiga material, dimensioner eller metoder. Det får heller inte finnas otydligheter som öppnar för gissningar som leder fel. Och även om entreprenadformerna ändras mer mot funktion och från detaljreglering, så är det ändå till sist någon som ska utföra det konkreta byggarbetet och då måste det vara tydligt vad som ska utföras för att få rätt kvalitet och säkerhet. Här är det viktigt att man använder de verktyg och system som finns för att åstadkomma en säker och bra konstruktion och tydligt kommunicera hur den ska utföras.

Alltså; byggsektorn, och främst byggherren, måste säkerställa att det läggs tillräckligt med tid och omsorg på konstruktion och arbete i tidiga skeden. Det spar pengar i längden – och framförallt minskar man risken att utsätta människor för livsfara under produktion och i förvaltning.Erik Hellqvist

Erik Hellqvist är vd i Svensk Byggtjänst, Svensk Byggtjänst, som är ett av byggbranschens ledande informationsföretag med produkter som Byggkatalogen och referensverket AMA.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.