Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Den svenska branschen tjänar på att Miljöbyggnad följer miljömålen"

Miljöbyggnad är ett svenskt system för bedömning av byggnaders miljöprestanda. Det har varit i drift i cirka fem år och närmare 700 byggnader har certifierats. Miljöbyggnad genomgår nu en omfattande uppdatering. Hela systemet ses över så att det effektivt bidrar till de svenska miljömålen.

Publicerad: 21 mars 2016, 15:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dessutom anpassas betygsgränserna så att de uppmuntrar byggherrar och fastighetsägare till fler gröna åtgärder. För  bygg- och fastighetsbranschen innebär miljömålen bland annat att energianvändningen ska minska, förnybar energi ska öka, farliga kemikalier i material ska fasas ut och byggnader med dålig innemiljö ska åtgärdas.

Bedömning av energin är självklar att ha med eftersom den har stor miljöpåverkan. Arbetet med hur detta ska hanteras i den nya versionen pågår för fullt. Energiförsörjningssystemen är tekniskt och politiskt komplexa. Energibolagen kan dock vara trygga med att Miljöbyggnad även i fortsättningen kommer att följa miljömål, EU-direktiv, lagar och myndigheters uppdrag. Just miljömålen var en anledning till att branschen skapade ett system för att göra rätt val kring miljöfrågor och man vill fortfarande att de ska styra framtida versioner.

Arbetet med att uppdatera Miljöbyggnad inleddes under förra året. Arbetsgrupperna består av experter från hela branschen och akademin. För energifrågorna finns två av Sveriges ledande energibolag representerade. Samtliga synpunkter som kommer in behandlas och diskuteras i grupperna. Den svenska branschen kommer tillsammans att ta fram en ny version som även i fortsättningen bidrar till miljömålen, EU-direktiv och lagar. Miljöbyggnad kommer då även i framtiden vara en stark kraft för att driva hållbarhetsfrågorna i svensk bebyggelse.

Catarina Warfvinge, Chef Miljöbyggnad på Sweden Green Building Council

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News