Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Det är aldrig acceptabelt att tumma på säkerheten"

I veckans Uppdrag granskning berättar byggnadsarbetare på Mall of Scandinavia om säkerhetsbrister, om hur de tagit amfetamin för att kunna jobba långa pass och om uppenbara brott mot avtalsenliga löner. Att bryta mot lagar och kollektivavtal eller att tumma på säkerheten är aldrig acceptabelt, skriver Ola Månsson, vd på BI.

Publicerad: 20 april 2016, 20:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PeabMall of ScandinaviaUppdrag granskning

Den bild som Uppdrag Granskning ger är på många vis upprörande. Låt oss därför vara tydliga - det är aldrig acceptabelt att tumma på säkerheten eller att bryta mot lagar och kollektivavtal. Det här är en självklarhet både för arbetsgivare och fack.

Sveriges Byggindustrier och våra medlemsföretag jobbar hårt för ordning och reda i byggbranschen. Vi kan aldrig acceptera missbruk och oegentligheter eller att människor utnyttjas genom social dumpning. Tillsammans med Byggnads har vi jobbat fram ett avtal om huvudentreprenörsansvar, som trädde i kraft 1 januari 2015. Det är en slags ”ordning och reda försäkring” som garanterar arbetstagare att få minst avtalets lägstalön. Huvudentreprenörsansvar innebär att huvudentreprenören håller reda på vilka entreprenörer som finns på arbetsplatsen och utreder misstanke om fusk. Här har vi och Byggnads, som återkommande genomför inspektioner, ett ansvar att se till att det inte finns några oseriösa företag.

För att säkerställa att det är inte finns oseriösa entreprenörer på vår arbetsplats har vi tagit fram ID06-systemet. Tillsammans med obligatorisk registrering i personalliggare och oanmälda kontroller av Skatteverket försvåras för obehöriga att vistas på byggarbetsplatsen. Den sunda konkurrensen stärks och säkerheten ökar. Det är något som vi har lobbat för tillsammans med Byggnads. ID06-systemet är uppbyggt av flera delar som tillsammans skapar tryggare och säkrare arbetsplatser: ett personligt ID06-kort som är obligatoriskt för alla som vistas på en ID06-ansluten byggarbetsplats. Det har uppenbarligen inte fungerat fullt ut på Mall of Scandinavia. Därför vill vi gå längre och införa fler tekniska lösningar, såsom personlig skattesredovisning och ett skattekonto för varje projekt. Det skulle göra det möjligt för Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket att komma på oannonserade besök för att säkerställa att allt sker på rätt sätt.

För oss är det en självklarhet att alla som jobbar på en byggarbetsplats ska känna sig säkra. Det är därför vi har en nollvision vad gäller arbetsplatsolyckor. Det är inte acceptabelt att medarbetare omkommer eller skadas på sina arbetsplatser på grund av säkerhetsbrister. Vi jobbar intensivt för att minska antalet arbetsolyckor. Tillsammans med våra medlemsföretag driver vi projektet ”En säker arbetsplats”. Det har gett resultat. Under flera år har vi haft en stadigt nedåtgående trend med färre olyckor för varje år.

Men Uppdrag Gransknings inslag väcker också frågor. Hur är det möjligt att inget av detta upptäcktes när bygget redan pågick? När det fortfarande gick att göra något åt det och de anställda kunde få hjälp. Vad vi förstår har Byggnads kontinuerligt genomfört inspektioner på Mall of Scandinavia. Trots detta har vi inte fått några rapporter om missförhållanden. Inte en enda anmälning i enlighet med huvudentreprenörsavtalet har kommit till oss. Om de missförhållanden som Uppdrag Granskning visar i inslaget var utbredda - hur är det möjligt att detta inte kom fram till oss? Det behöver vi titta närmare på.

Från Sveriges Byggindustriers sida ser vi gärna att medarbetare i byggbranschen engagerar sig fackligt och att företag är med i arbetsgivarorganisationer och tecknar kollektivavtal. Om man som anställd känner att ens arbetsgivare brister ska man självklart kunna gå med i facket och söka sina rättigheter via kollektivavtal. Men då måste larmsystemen också fungera, både hos fack och arbetsgivare. Bara då kan vi tillsammans skapa ordning och reda i branschen.

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News